Hava Durumu

Üç Fidan Parkı’ndaki kavaklar kesilmesin!

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2016 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 07:21
Bahar aylarında artan bazı rahatsızlıkların nedenini kavak ağacı polenlerine bağlayanlar da oluyor. Ama bu çok yanlış bir algı. 
Peyzaj Yük. Mimarı, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Tem. Bşk. Sn.Necla Yörüklü’den bu konuda ‘kavaklar kesilmesin’ uyarılı uzun bir yazı aldım. Yerim dar olduğu için mecburen özetliyor ve Yörüklü’ye teşekkür ediyorum:
***
“Nilüfer Kent Konseyi’nce Üç Fidan Parkı’nda bulunan kavak ağaçlarının kesimi konusunda meslek alanımızın görüşleri istendi.
Kavak ağaçları 10.000 m2 alanlı Üç Fidan Parkı içinde. Semt sakinleri alandaki kavakların alerjen etkisi gerekçesiyle kesimini isteyip İhsaniye Mah. komitesine karar alınması için başvurmuş. İncelemede 25 yaşlarında toplam 19 ak kavak saptandı.



Anadolu’da kavak ve kavakçılık, asırlardır önemli ve yaygın bir kültür alışkanlığıdır. Anadolu insanı, yaşamının her aşamasında kavakla özdeşleşmiştir. Özellikle karakavak Anadolu insanının sevincini simgelemiş, evlilik veya çocuk doğumu gibi özel günlerde dikilmesi gelenek halini almış ve yaşamı boyunca önemli bir gelir kaynağı olmuştur.
Doğadaki tohumdan gelen bir kavak bireyi, bazı istisnaların dışında ya erkek ya da dişidir. Dişi kavaklar tohum, erkek kavaklar polen üretir.
Erkek kavak veya söğüt ağaçlarından salınan polenler dişi kavak veya söğüt ağacındaki dişi çiçekteki organa ulaşıp tozlaşma ve döllenme gerçekleştirir. Döllenmeden  1-2 ay sonra (mayıs ortasından itibaren haziran ayının ilk günlerinde) dişi ağaçlarda kapsül tipinde meyve oluşmakta. Bu meyvelerin içinde çok sayıda beyaz tüylerle kaplı küçük tohumlar oluşur. Bu tüylü tohumlar kapsül açıldığında havaya dağılır.
Beyaz tüylü tohumlar, polen değil pamukçuklardır.Gözle görülen büyüklükteki beyaz tüylü tohumlar çok kişinin polen sanarak bu dönemde alerjik semptomların bu tohumlarca meydana geldiği yanılgısı oluşuyor.
Bu itibarla söz konusu parktaki kavak ağaçları ‘masumdur’. Lütfen onları koruyalım.” 
Necla YÖRÜKLÜ/ Peyzaj Yük. Mimarı- TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Tem. Bşk.

Demirtaş’ta bitmeyen dert


“Daha önce Osmangazi Bld. ve Zabıta Trafik ekiplerine, Mahalle Muhtarı’na, Trafik Md.’ne şikayetimizi ilettik. Ama bir gelişme olmadı, yanıt da alamadık. Bu  kez Büyükşehir Bld. ve Büyükşehir Trafik Zabıtası’na sesleniyoruz..
Bilindiği gibi TIR ve kamyonların mahalle ve sokak aralarına park etmesi yasak. (Trafik- Madde 62:  Yerleşim birimleri içindeki karayolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve yükleme, boşaltma, indirme, bindirme, arızalanma gibi zorunlu nedenler dışında kamyon, otobüs ve bunların katarlarını, lastik tekerlekli traktörler ile her türlü iş makinelerini park etmek yasaktır) 
Ama Demirtaş bölgemizdeki sokaklardan pek çoğu park edip bırakılan TIR ve kamyonlardan geçilmiyor. Ne zabıta ekipleri, ne de trafik ekipleri hiç denetim yapmıyor. 
Konu ile ilgili ekiplerin bu konuya el atıp Demirtaş Mah.’nde oturan biz çevre sakinlerinin mağduriyetlerini bir an önce çözmesini diliyoruz.” 
Bölge sakinleri

Güzel çınarımız tehlike içinde!


“Nilüfer ilçesi, Akçalar Mahallesi meydanında bulunan ve yaklaşık yetmiş yıllık bir geçmişi bulunan son derece görkemli, muhteşem çınar ağacımızın dalları uzadı, genişledi. Şu anda çok güzel ve sağlıklı bir görüntüye sahip. 
Ancak bu çınar ağacımızın dallarına çok yakın ve hemen yanından elektrik enerji hatları geçiyor. Bu teller ağacın dallarını tahrip ediyor, elektrik kontağı ve olası bir yangına da sebebiyet verebilir.
Yani eğer gerekli tedbirler alınmazsa güzelim çınarımız iyice tahrip olacak, kuruyup gidecek.
Bunun dikkate alınarak, elektrik enerjisi hatlarının ya yeraltına alınmasını, ya da ağacımızın dallarının biraz budanmasını ve böylece çınarımızın kurumaktan kurtarılmasını çok önemle rica ediyoruz.
Gösterilecek ilgi bizleri gerçekten sevindirecektir. Saygılarımızla..”
Semt sakinleri adına  Mehmet DEMİROK     
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.