Hava Durumu

Yıldırım Beyazıd’ın sandukası ve rüyalar

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2015 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2015 08:45
Merhaba sevgili okurlar. Önce üç yıl kadar önceki bir polisiye olaya değineceğim. 
Anımsarsanız; Yıldırım Beyazıd’ın türbesinde bulunan sanduka kaplayan ve son derece değerli el işlemeleriyle bezenmiş örtü meçhul kişi veya kişilerce çalınmış, olaya polis el koymuştu.
Üzücü bir olaydı..
Bunun üzerine Olgunlaşma Ensitüsü öğrencileri uzun bir çalışma sonrası el emeği göz nuruyla yeni bir sanduka örtüsü hazırlamışlar. 
Çalışma altı ay önce bitmiş. Ancak örtü, ha bugün ha yarın yerine konacak diye beklerken aradan bunca zaman geçmiş.. Örtü büyük bir özenle saklanmış.
Olgunlaşma Enstitüsü şimdilerde Eğitim Vadisi’ndeki yeni yerine taşınma hazırlığındayken yeni hazırlanan örtü büyük bir özenle saklandığı yerde bulunmuş..
Bunun üzerine Kültür-Turizm Tanıtım Birliği Başkanı Zeki Beyhan hemen harekete geçmiş. Yaptığı girişimler sonucu yeni örtüyü geçenlerde İl Kültür Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Damar ve güvenlik elemanlarıyla tekrar türbedeki sandukanın üzerine özenle yerleştirmişler. (Fotoğrafta Sn.Damar ve ilgililer sandukaya yeni örtüyü yerleştiriyor)
Türbenin bende ayrı bir anısı var. 
Bursalı ünlü besteci ve yorumcu merhum Yıldırım Gürses, Bursalı okul arkadaşı Mutlu Uraz’la birlikte türbeyi ziyarete giderken beni de davet etmişti. 
Türbe o günlerde pe-rişan bir haldeydi.
Sanatçı Gürses çok üzülmüştü. Türbenin elden geçirilmesi, gerekli badana-boya, yeni bir elektrik donanımı ve cam-pencere-kapı ve her tür onarımın yaptırılması için Mutlu Uraz’dan ricada bulunmuş, yapılan tüm harcamalara ait faturaların da kendisine gönderilmesini ve bütün ödemeleri yapmanın boynunun borcu olduğunu söylemişti.
Onarım kısa zamanda yapılmıştı.
Peki sanatçının Yıldırım Beyazıd’a olan bu duyarlılığı ne derseniz?.
Annesi doğumdan önce Yıldırım Beyazıd’ı rüyasında görmüş. Eşi Nasuhi Bey’e gözyaşları içinde anlatmış. Babası da oğlu olursa adını ‘Yıldırım’ koyalım demiş.
İşin daha da ilginç bir yönü daha var.
Yıldırım Gürses’in eşi rahmetli sanatçı Ayla Gürses de doğumuna yakın bir tarihte Yıldırım Beyazıd’ı görmüş rüyasında.. 
O da rahmetli kayınvalidesi gibi gördüğü bu rüyayı Yıldırım Gürses’e anlatmış. Sanatçı çift bunun üzerine doğacak oğullarına ‘Beyazıd’ adını vermişler.
Başta Yıldırım Beyazıd olmak üzere ünlü sanatçı çift Gürsesler’i saygıyla anıyorum. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. 
Bir eksik tamamlandığı için de Zeki Beyhan ve Abdullah Damar’a duyarlılıkları nedeniyle ayrıca teşekkürler.




Güzel sözler

“Aşk; ifade edebilmek kadar, o ifadeyi unutmamaktır da”
 “Ben yalnızca sevdikle-rimden korkarım. Çünkü beni sadece onlar incitebilirIer.
“Ağlamak insanlarda ruhlarının kanama şeklidir.”
 “Sorun ‘ilişki durumumuz bu’ dedirtecek birini bulmak değil, hayatını 
değiştirebilecek derecede sevebileceğin birini bulmaktır.”
(Teşekkürler Refii VOLKAN )

Yeni çıkan kitaplar

GEOMETRİ: Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk vefatından birbuçuk yıl önce Dolmabahçe Sarayı’nda yazdığı ‘Geometri’ kitabında bilgi ve terimleri tekrar   sadeleştirip anlaşılır şekle dönüştürmüştü. Yeni kitap Kaynak Yayınları’nca  tekrar yayınlandı. Arapça ve Farsça kelimelerden arındırılan kitap geometriyi daha anlaşılır yapıyor.

Cumartesi neşesi

“Çok cimri Mişon kahvede karşılaştığı arkadaşına dert yanıyordu:
‘Yahu arkadaş ne yapacağız bu benzin fiyatlarını. Her gün zam zam zam.’
Arkadaşı biraz şaşkın:
‘Ne o, yeni araba aldın da haberimiz olmadı galiba.’
Mişon:
‘Ne arabası yahu, yeni bir çakmak aldım azizim. Benzinli de..” 
(Teşekkürler Sadık GÜRIŞIK)
ARKADAŞ:- Büyük romancı Panait Istrati’nin ‘Arkadaş’ isimli romanı Fabula Yayınevi’nce okura sunuldu. Kenar mahallede yeşeren dostluğun iki kahramanı birbirlerine tamamen zıt bir yaradılış içinde olsalar da sonunda gerçek bir dostluğun temelini atıyorlar. Onları bu bitimsiz dostluğa sürükleyen şey ise okudukları kitaplar oluyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.