Hava Durumu

Alternatifler de iyidir…

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2015 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2015 08:55
Suriye sınırında Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Ankara-Moskova hattında yaşananlar, birçok açıdan beklenildiği gibi olsa da şaşırtıcı sonuçlar yarattı. İşin güvenlik boyutu, tartışmanın çekirdeğini oluşturmuş durumda. Ankara’nın batıda da destek bulan açıklamalarına karşın Moskova’nın suçlamaları sürüyor. Ancak Moskova’nın, Türkiye’nin terör örgütlerinden petrol aldığı yönündeki iddiaları hem batıdaki yetkililer hem de medya kuruluşları tarafından çürütüldü. Kuzey Irak’taki petrol ticaretine dair olduğu neredeyse kesin olan görüntüler, kısa süreli bir algı operasyonu olarak yorumlandı. 
İşin ekonomik boyutu ise somut sonuçlar doğurabilir. Özellikle sebze-meyve ihracatında ana duraklardan biri olan Rusya’nın ‘alımları durdurması’ kararı, ekonomide buhran oluşturmadı. Üreticiler, alternatif pazarlara odaklanmaya başlandı.
Doğalgaz sevkıyatı konusunda Ankara’nın bir hafta içinde peş peşe attığı adımlar da Rus gazına alternatif bulma noktasında bir adım öne geçirdi. Moskova’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya hemen her kış yaptığı ‘Vanayı kapatırız’ tehdidinin Türkiye üzerinden etkili olamayacağı sonucu çıktı.
Tüm bu gelişmeler, kaygan bir zeminin üzerinde olan uluslararası arenada ekonomi anlamında ‘alternatifli’ yürümenin önemliliğini gözler önüne serdi. İmzalar atıldıktan sonra var olan sözleşmelere güvenerek adımlar atmanın ne kadar riskli olduğu net bir şekilde görülüyor. Özellikle enerji ithalatı ve çabuk bozulabilir ürünlerin ihracatı gibi iki kritik noktada B, C, D, E… planlarını kenarda hazır tutmanın kısa süreli olumsuz şoklar karşısında dayanıklılığı artıracağı aşikâr… Ekonomide ‘alternatifli’ hareket etmenin asırlardır sigorta görevi gördüğü biliniyor.

MUSUL’DA KRİTİK DEĞİŞİM

Cuma gecesi ajanslara düşen Irak’la ilgili bir gelişme, gündemi kısa süreli de olsa değiştirdi. Musul’un Başika bölgesinde peşmergeleri eğitmek için kurulan eğitim kampındaki asker sayısının 25 tanklık sevkıyatla 600’e çıkarılması, Irak Merkezi Yönetimi ve Suriye’yi rahatsız etti.
IŞİD’e yaklaşık 10 kilometre mesafedeki bu kritik görev değişimi, ilk etapta koalisyon operasyonlarının farklı bir boyut kazanması olarak algılandı. Ancak ABD’nin “Bilgimiz var ama koalisyonla ilgili değil” açıklaması, Ankara’nın hem Suriye, hem Irak, hem Rusya hem de koalisyon güçlerine bir mesaj vermek istediği şeklinde yorumlanabilir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.