Hava Durumu

Askeri darbe girişimi dışarıda nasıl yankılandı?

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2016 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2016 07:29
15 Temmuz gecesi yaşananlar, onlarca yıl unutulmayacak cinstendi. 1980 sonrası darbeler döneminin bittiği sıkça siyasiler tarafından dile getirilmekteydi. Ancak 15 Temmuz darbe kalkışması, tahmin edilmeyecek boyutta gelişmeleri beraberinde getirdi. Onlarca şehit haberi, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı, MİT ve Ankara Emniyet Müdürlüğü binalarının bombalanması gibi çarpıcı olaylara tanıklık ettik. Halkın çok kısa süre içerisinde sokaklara dökülüp darbe girişimi yapmaya çalışan gruplara karşı gösterdiği direnç, yıllarca unutulmayacaktır.
Gelelim yaşanan baş döndürücü gelişmelerin dış yansımalarına... Batı basınında darbe girişimiyle birlikte Türkiye’de şiddet olaylarının fitilinin de ateşlendiği şeklinde bir görüş ortaya konuldu. Batı basınının özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkeyi karıştırmak isteyenler, bunun bedelini en ağır şekilde ödeyecektir” şeklindeki sert açıklamasına vurgu yaptığını da belirtelim. Bu açıklama doğrultusunda Türkiye’nin çok hareketli günlere gebe olduğu gibi genel bir yorum ortaya çıktı.
Kısa süre önce Fransa’da 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan kamyonlu terör saldırısının yankıları sürerken Türkiye’nin birkaç gün sonra darbe girişimine sahne olması da düşündürücü bir gelişme olarak dış basında dile getirildi. 
Batı medyasında yapılan analizlerde Ankara’nın IŞİD’le mücadelede çok kritik bir  ülke olduğunun da altı çiziliyor. Yani terörle mücadele noktasında çok daha kritik bir döneme sadece Türkiye değil, Türkiye’nin müttefikleri ve Ortadoğu ile yakından uzaktan alakası olan kim varsa girmiş oldu. Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin sınırları ve yakın bölgesinde yaşanacak gelişmeler, küresel dengeleri yerinden oynatabilecek nitelikte olacaktır.
Türkiye’de istikrarsızlık olması, kargaşa yaşanması sadece ülkemizin değil başta Ortadoğu olmak üzere barış ve huzura aç toprakların daha fazla kana bulanmasına yol açacaktır. Umut edelim ki bir daha böyle bir kâbus yaşamayalım. Binlerce yıl çok sayıda medeniyete beşiklik yapan güzelim ülkemizin kıymetini bilelim.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.