Hava Durumu

Banker Bilo ve Schengen!

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2015 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2015 07:41
Dün haber sitelerine düşen bir haber, Avrupa hayali kuran birçok kişiyi heyecanlandırdı.  Habere göre; Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, serbest dolaşımın öngörüldüğü Schengen Bölgesi’ne seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına uygulanan vize yükümlülüğünün 2 yıl sonra kalkabileceği mesajını veriyordu.
Ancak haberin çok ince bir noktası var… Hahn, bahsettiği vize serbestîsinin ‘kendisi açısından mümkün olabileceği’ni söylüyordu... Yani, AB politikaları açısından hiçbir bağlayıcılığı yok. Bir kanaat ya da tahminden başka bir şey değil söyledikleri. Türkiye’nin Avrupa yolunda olmadığı eleştirisinde de bulunan Hahn’ın vize konusunda heyecan yaratan açıklaması, zaten bu eleştiriyle birlikte anında sonuçsuz kalıyor. Madem Türkiye, Avrupa yolunda değil vize serbestîsinin şartları nasıl sağlanacak?

Müzakere süreci çok yavaş ilerliyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolundaki engelleri her geçen gün artıyor. Dondurulmuş müzakere başlıklarının yanı sıra açılması engellenen pek çoğu da olduğu gibi duruyor.  Müktesebat noktasında hala büyük pürüzler varken 2 yıl içinde Schengen için Türkiye’ye vize çıkması mümkün değil.
Ünlü sanatçılar İlyas Salman’ın Bilo ve Şener Şen’in Maho rolündeki sinema filmini izleyenler bilir. Türlü numaralarla ‘köşeyi dönen’ Banker Mahmut, köylüsü Bilo’nun da aralarında olduğu bir grup vatandaşı Avrupa diye İstanbul sırtlarında kaderiyle baş başa bırakır. Münih diye İstanbul sokaklarında hayali fabrikanın adresini soran Bilo ve diğerleri, Türkiye’de olduklarını anlayınca nasıl bir dolap çevrildiğini anca anlarlar.
Sığınmacı sorunu ve finansal krizle cebelleşen Avrupa Birliği’nin Schengen kapılarını bir de Türkiye için açması diplomatik ve siyasi gerçeklikle ne yazık ki bağdaşmıyor. Başka ‘Bilo’ların mağdur olmaması için daha gerçekçi demeçler verilmesi doğru olacaktır.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.