Hava Durumu

Barut fıçısı doluyor

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2016 09:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2016 09:09
İran’da gerçekleşen 1979 yılındaki İslam Devrimi sonrası Ortadoğu’da bambaşka bir durum oluştu. Tahran, Sünni-Şii ekseninde yaşanan gerilimde 1979 sonrası daha güçlü konuma geldi.
Bugün Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan krizi anlamak için 1979 ve sonrasında yaşananları iyi okumak şart. İsrail-Filistin arasında yaşananlardan daha etkili bir kriz olduğu söylenebilir Tahran ile Riyad arasında olup biten… 
Terör suçlamasıyla Şii din adamı El Nimr ve 46 kişinin idam edilmesi sonrası zaten barut fıçısına dönmüş olan bölgede zemin, iyice kayganlaştı. İdamın tepkimesi sadece İran cephesinde gerçekleşmedi. 
Şii iktidarların olduğu ülkelerin yanı sıra Sünni yönetimlerin olduğu ancak Şiilerin çoğunlukta olduğu pek çok kentte olaylı gösteriler yapıldı. Ülkemizde de Suudi Arabistan’ı protesto amacıyla eylemler düzenlendi. Batıda başka ülkelerde de benzer görüntüler vardı.
İran’da Suudi Arabistan’a ait diplomatik misyonların ateşe verilmesiyle tansiyon, iki katına çıktı. Ankara, bu gelişmeler nedeniyle İran’ı eleştiren açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Tahran’ın önlem almamasını eleştirdi. Ankara’nın kriz nedeniyle Tahran’a karşı aldığı tavır ortada. Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretine yönelik İran basınında çıkan iddialar da Ankara’nın tepkisini çekti. 

MEZHEP ODAKLI POLİTİKA


Suudi Arabistan’ın İran’la ilişkileri tamamen koparmasının ardından Bahreyn, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri de benzer adımlar attı. İran-Arabistan krizi daha uzun süre bölgeyi gerecek gelişmelere sahne olacak gibi. 
Esasında tüm bu olup bitenler, mezhep odaklı politikaların bölgeyi nasıl gerdiğinin de kanıtı. İki ülke arasında olup bitenler sadece onlarla sınırlı kalmıyor ve bölgeler, kentler hatta mahalleler bazında bölünmelere yol açıyor. Tablo, iyi okunmalı.
Mezhepler bazında yürütülen politikalar, İslam ülkelerinin kimyasını dağıtıyor. Zaten dış müdahalelerle dış politikaları adeta kevgire dönen Ortadoğu ülkelerinin gerçekçi ve insanı odağına alan yönetimlere ihtiyacı var. Aksi durumlar, bölgeyi tamamen sarıp küle çevirecek yangınları körüklemeye devam edecek.
İyi pazarlar.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.