Hava Durumu

Bayram sonrası trafik artacak

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2017 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2017 08:53

Bugün bayramın ilk günü. İslam dünyası, ramazan ayını çok sancılı geçirdi. Özellikle Suriye ve Katar eksenli gelişmeler, küresel kırılganlığı artırdı. ABD ve Rusya'nın yeni dünya düzeni doğrultusunda giriştiği strateji savaşları, diplomasideki belirsizliği kat- bekat çoğalttı. Frene basmayı pek tercih etmeyen ABD Başkanı Trump ile gerektiğinde frene de gaza da sert şekilde basan Rusya Devlet Başkanı Putin'in adeta satranç mücadelesine dönüşen manevraları, sürecek.

Ankara'nın en azından bu bayrama kadar Katar krizinde çözüme ulaşılması adına attığı adımlar, Arap ülkelerinde tam anlamıyla karşılık bulamadı. ABD'nin bir yandan aba altından sopa gösterip bir yandan da devasa işbirliklerine imza atıp tatbikat kararı aldığı Katar ile karşı karşıya getirdiği Körfez ülkeleri arasındaki tansiyon henüz düşmüş değil.

Katar'a Türkiye'nin hem maddi hem de askeri desteği artarak sürerken Körfez ülkelerinin geri adım atmaması, krizin patlak vermesini kendilerinin istediğini bir anlamda gözler önüne seriyor.

Bayrama kadar çözüm bulunamadığı gibi bayram sonrası gerilimi azaltma adına Suudi Arabistan önderliğindeki ülkelerin sağlam bir adım atması da pek olası görünmüyor. Ancak Ankara'nın bu konuda Katar'a desteğini farklı alanlarda artırarak göstermesi kesin. Hatta

Cumhurbaşkanı ya da Başbakan düzeyinde bir ziyaret bile beklenebilir. Böyle bir ziyaret, Türkiye'nin bölgedeki dengeleri değiştirme adına yapacağı en çarpıcı girişim olacaktır.

Gelelim Suriye meselesine... Terör örgütü DEAŞ'la mücadele noktasında ramazan ayı boyunca peş peşe flaş gelişmeler yaşandı. DEAŞ'ın lideri El Bağdadi'nin öldürüldüğü yönündeki haberler, Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin Musul'un birkaç gün içinde DEAŞ'tan tamamen temizleneceği yönündeki açıklaması bunlardan sadece birkaçıydı.

Rusya'nın iki gün önce Akdeniz'de yaptığı operasyon ise küresel anlamda ses getiren bir hareketti. Akdeniz'deki savaş gemileri ve denizaltından DEAŞ'a yönelik yapılan operasyonun sadece Türkiye ve İsrail'in bilgilendirilerek yapılması, Rusya'nın ABD'ye rağmen adımlar atmaya devam edeceğini gösterdi.

Öyle görünüyor ki Rusya, ilişkileri normalleştirdiği Türkiye ve zaten ilişkilerinin normal olduğu İsrail'le iletişimi daha da sıkı tutup Suriye'deki hakimiyet alanını genişletmek istiyor. Bu, aynı zamanda kısa süre önce ABD'nin Suriye savaş uçağını düşürmesi ve Rusya'yla herhangi bir iletişim halinde olmamasına da bir rest niteliğinde aynı zamanda... ABD de eli boş durmayacak ve yakın zamanda Rusya'nın canını sıkacak adımlar atarak bilek güreşine devam edecektir.

Her halükarda bayram sonrasında hem Katar krizinin gidişatı, hem de Suriye'de sona doğru yaklaşılan yolda küresel ve bölgesel rekabet daha da yoğunlaşacak ve sadece bölgenin değil, dünya genelinin kaderini değiştirecek adımlar atılacak. Ankara'nın her türlü senaryoya karşı alternatif planlarını hazırda tutması önem arz ediyor.
İyi bayramlar...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.