Hava Durumu

Bilek güreşine mola

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2015 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2015 07:36
Geçen hafta dış politikada çoğunlukla gündeme damgasını vuran, Yunanistan’daki seçim sonuçlarının ardından Avrupa Birliği’yle yaşanan restleşme oldu. Ancak haftanın sonuna doğru Ukrayna merkezli çarpıcı gelişmeler, Yunanistan eksenli tartışmaları gölgede bıraktı diyebiliriz.
Moskova’daki Ukrayna buluşması, hem zamanlama hem de içerik anlamında tarihi bir buluşma oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Ukrayna için hazırlanan çözüm planı üzerinde anlaşması bölgedeki tablonun artık ne denli vahim hale geldiğinin göstergesidir.
Bugün Ukrayna’nın Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya sunulması beklenen çözüm planı, 4 saati aşan bir toplantının ardından uzlaşıldı. Bu görüşme, çok elzemdi. Zira Ukrayna’nın doğusundaki Rus egemenliği işleri iyice zora sokmuştu. Bölgedeki insani kriz çok fazla gündemde olmasa da derinleşmişti.
Toplantı, görüntü açısından önemli, ancak uzun vadede sonuç alınıp alınmayacağı tam bir muamma. Zaten liderlerin, toplantı sonrası ‘Denemeye değerdi’ tarzındaki yorumları, barış için son kurşunun da sıkılmış olduğunu gösteriyor bir anlamda…
Benzer bir plan, Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık 6 ay önce Minsk’te imzalanmış ama sonrasında Kırım’ın da ilhakı dâhil olmak üzere peş peşe tedirginlik yaratan gelişmeler zincirini beraberinde getirmişti.
Neredeyse birinci yılını dolduran Ukrayna’daki kriz nedeniyle şimdiye kadar 6 bine yakın kişi can verdi. Bir milyondan fazla kişinin de yerini yurdunu terk etmesiyle sonuçlanan gelişmeler, AB bünyesinde ‘küçük çaplı bir Suriye krizi’ yaratmış oldu.
Hâlihazırdaki durum, ne Rusya’nın ne de AB’nin işine geliyor. İki taraf da ekonomik açıdan büyük riskler içeren sıkıntılarla karşı karşıya. Ukrayna’daki bilek güreşinde verilecek bir mola en azından tarafların kendilerini toparlamaları açısından faydalı olacaktır. Silah lobisinin zarar göreceği bu süreç, Ukrayna’nın yanı sıra Avrupa ve Rusya çevresinde önemli bir rahatlama sağlayacaktır. Ankara’nın da böylesine kritik bir süreçte masadaki ağırlığını artırması faydalı olacaktır.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.