Hava Durumu

DEAŞ bitti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2017 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2017 08:02

Özellikle son 3 yılda dünya genelinde terör estiren terör örgütü DEAŞ, Suriye-Irak ana ekseninde otorite boşluğunun zirve yaptığı bir dönemde ortaya çıkmıştı.
ABD'nin sonrasında patlak veren skandallarla da açığa çıktığı gibi gerekçeleri ve sonuçları tartışmalı bir işgalden daha yeni çıkmıştı Irak... Suriye ise Arap Baharı'nın son ana durağı konumunda yakın zamanın en yoğunluklu iç savaşına sahne olmaya başlamıştı.
Sürekli egemen güçlerin harita çizmek için kollarını sıvadığı bölgedeki bilek güreşleri ve silah lobisine yeni para akışı sağlanmasını sağlayacak terör teşvikçileri, yeni bir küresel terör dalgasını hortlattı. Ülkemizde de çok can yakan örgütün Avrupa özelinde yaşattığı terör dehşeti özellikle son aylarda daha da arttı. Bunun nedeni, kimi uzmanlara göre örgütün son çırpınışları... Avrupa'daki eylemlerle örgütün tabanında çözülmelerin önüne geçilmesinin amaçlandığı söylenebilir. Yani bir nevi tabanı diri tutma çabası...
DEAŞ için bir nevi ana merkez konumundaki Irak'ın Musul kenti, örgütün etki alanını artırmada önemliydi. Hem petrol trafiğine dahil olması, hem Irak Ordusu'nun mühimmatını ele geçirmeleri, hem de Musul'da Merkez Bankası'nın 500 milyon dolarına el koymaları, beklenenden daha hızlı ilerlerlemelerine yol açtı. Özellikle Irak ve Suriye dışındaki ülkelerden yabancı üye desteği alan örgüt, bir anda büyük bir küresel tehdide dönüştü. Bu 'yabancı' destek, örgütün dünya genelindeki propagandası için de ekmeğine yağ sürdü.
DEAŞ, en büyük gücünü aldığı yerden yani Musul'dan bu kez de en büyük darbeyi yedi. 3 yıl önce bu kenti ele geçiren DEAŞ'ın lideri El Bağdadi, Büyük Nuri Camisi'nde hilaefet ilan ettiğini duyurmuştu. Yaklaşık 10 gün önce de örgüt üyeleri tarafından bu caminin bombalandığı haberi, geniş yankı yaratmıştı. İşte o cami ve çevresinin Irak Ordusu tarafından temizlendiği, bizzat Irak Başbakanı Haydar El İbadi tarafından açıklandı.
Rusya'nın, mayıs ayındaki bir operasyonu işaret ederek DEAŞ lideri El Bağdadi'nin öldüğünü duyurması uluslararası arenada hareketlilik yaratmıştı. Bu haberin ardından İran Devrim Muhafızları'ndan da aynı yönde açıklama yapılması, doğruluk payının yüksek olabileceğini gözler önüne serdi.
Bağdadi'nin ölümü kuşku yok ki örgütün kırılganlığını en yüksek noktaya taşıyacak bir gelişmedir. Bir örgüt, kurulma ve büyüme aşamasındaki kadar olmasa da çözülme aşamasında da çok ciddi tehdit unsuruna dönüşebilir. Bu boşluk, yeni örgütlerin doğumunu beraberinde getirebilir. Dolayısıyla yeni oyun planlarının kurulması için gerekecek zaman, yeni ve anlaşılması daha zor bir küresel terör dalgasını beraberinde getirebilir. DEAŞ'ın özellikle son 1 yıllık sürede çok ciddi kan kaybettiği göz önüne alınırsa bundan sonraki sürecin daha ciddi belirsizliklerle dolu olduğunu belirtmekte fayda var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.