Hava Durumu

Dilin kemiği yok

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2018 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2018 07:55

Gün geçmiyor ki ABD Başkanı Donald Trump'ın bir sözü, ortalığı allak bullak etmesin. Bu sefer mağduriyetlerini dile getirenler Afrika ülkeleri ve Haiti oldu... İddia o ki Trump, Oval Ofis'te göçmenlerle ilgili bir toplantı sırasında sinirlerine hâkim olamamış ve bu ülkeler için bir anlamda lağım çukuru anlamına gelen tamamen ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler kullanmış.
Trump'ın göçmenlerle ilgili sıkıntısı malum... Ona kalsa ülkede ne kadar göçmen varsa ülkelerine gönderilecek ve bundan sonra da hiçbir göçmen kabul edilmeyecek. Sadece son toplantıda sarf ettiği ileri sürülen sözler değil birçok eylem de bu ana düşünce yapısını destekler nitelikte.
Çok kısa süre önce Haitililer için Trump'ın "Hepsi AIDS'li" dediği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Latin Amerikalı kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesinin önüne geçilmesini hedefleyen bir programı da tarihin tozlu sayfalarına kaldırmıştı ABD. Bu çalışma, Obama döneminde hayata geçirilmiş ancak Trump gibi düşünen birçok kişinin tepkisine yol açmıştı.
Böylece Trump, Obama döneminden kalma kritik bir konuyu da kapatmış oldu. Bu süreç, doğal olarak ABD'deki kaçak Latin göçmenleri ve hâlihazırda yasal şartları sağlamış olsa bile yerleşik olanları fazlasıyla tedirgin etti. Bu tedirginlikte haklı olmalarını gerektirecek bir icraat da kısa süre önce hayata geçti zaten.
Oturma ve çalışma izinlerinin olmasına karşın yaklaşık 200 bin El Salvadorlunun oturma izinleri iptal edildi. Bırakın yeni göçmen kabulünü, yıllardır ABD'de yeni bir hayat kuran Latin Amerikalı göçmenler adeta istim üstünde yaşıyor.
Trump'ın sarf ettiği ileri sürülen sözler ve hayata geçirdiği politikalar, sadece belli bir kesimi mağdur etmekle kalmıyor ve başka ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Öyle ki ekonomik kazanımlar noktasında her geçen gün daha da zorlanan ABD'nin çalışma hayatı ve ticaret akışında attığı yeni adımlar istihdam dünyasında ciddi belirsizliklere yol açtı.
İşsizlik ve ekonomik darboğazdan sayıları her geçen gün artan göçmenleri bir numaralı sorumlu olarak gören ciddi bir kitle var. Yani Donald Trump, yalnız değil. Göçmenlerin hem işsizlik noktasında hem de güvenlik noktasında riskler taşıdığını düşünen çok önemli bir kitle var bunu göz ardı etmek mümkün değil.
Haliyle ırkçı, yabancı karşıtı dalga, her geçen gün daha da büyüyor. Trump gibi bir süper gücün başındaki liderin ağzından dökülen kitleler de ırkçıların, tatsız olaylarda kendilerini haklı görmelerine yol açabilir.
Bir başka nokta... Bu ırkçı dalga, sadece ABD ile de sınırlı kalmayabilir ve Batı'da pek çok ülkede yeni bir hayat kurmaya çalışan milyonlarca göçmenin hayatlarını riske sokup küresel bir soruna dönüşebilir.
Petrol ve silah lobilerinin kirli planlarını hayata geçirmeye devam ettiği bir süreçte patlak verecek küresel göçmen sorunu, kim bilir belki de üçüncü dünya savaşına zemin hazırlar. O vakit, kemiği olmayan dili kullanırken iyi düşünmek şart...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.