Hava Durumu

‘En güzel söz, henüz söylenmedi’

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2015 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2015 08:49
Yunanistan’da büyük umutlarla iktidarı kazanan Syriza’nın içinden geçtiği süreç, sadece Avrupa için değil yakın-uzak tüm bölgeler için adeta ibretlik…
Üreten değil tüketen unsurların daha yoğun olduğu bir ekonomiden krize doğru yuvarlanan komşumuz, turizm odaklı sektörleri ve borç batağıyla nakavt olmanın eşiğinden dönen bir boksör gibi…
Başbakan Aleksis Çipras’ın Nazım Hikmet’in “En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız” dizelerini alıntılayarak yaptığı istifa ve erken seçim açıklaması, diplomaside geçen haftaya damgasını vuran başlıca gelişmelerden birisiydi.
Kreditörlerle imzalanan 86 milyar Euro’luk 3’üncü kurtarma paketi kapsamında ilk olarak 23 milyar Euro Yunanistan’a aktarıldı. Tam da bu aktarma gelişmesinin ardından istifa ve erken seçim kararını açıklayan Çipras, agresif çıkışlarına yenisini eklemiş oldu. 
Bu agresif çıkışlarından belki de en radikal olanı, dış borçlarla ilgili kararı halkın vermesi için aldığı referandum kararıydı. Çipras, referandumdan halk nezdinde güçlü çıksa da sol ittifak bünyesinde yalnız bırakılmaya başlandı.
SANDIKTAN GÜÇ ALIYOR
Gelişmeler, ekonomik ve diplomatik yönüyle olduğu kadar Batı Trakya Türkleri hasebiyle de Türkiye’yi            fazlasıyla yakından ilgilendiriyor. Daha güçlü bir iktidar için 20 Eylül’de ülkeyi erken seçime götürme kararı alan Çipras’ın riskleri de göz önünde bulundurarak cesur bir adım attığını söylemek lazım.
Ekonomik krizin dibine kadar yaşandığı ve hâlâ kaçak göçmen akınına uğrayan Yunanistan’ın istikrara kavuşması ülkemiz açısından da son derece önemli… 
Hâlihazırdaki siyasi tabloyla Çipras’ın reform hareketini başlatması mümkün değildi. Seçim kararı, tıpkı referandum kararında olduğu gibi doğru bir strateji... Referandum silahıyla adeta Rus ruleti oynayan Çipras, erken seçim kararını sandıktan son çıkan oylara dayanarak aldı.
Yazıyı, şiddet ve krizin yakasından düşmediği coğrafyalara atfen Nazım Hikmet’in şiiriyle bitirmek anlamlı olacaktır: 
En güzel deniz:
Henüz gidilmemiş olandır...
En güzel çocuk:
Henüz büyümedi.
En güzel günlerimiz:
Henüz yaşamadıklarımız.
Ve sana söylemek istediğim en güzel söz:
Henüz söylememiş olduğum sözdür... 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.