Hava Durumu

Hayaller Green Card gerçekler otobüs bileti

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2017 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2017 07:39

Pek çok kişinin hayallerini süsler, Amerika Birleşik Devletleri'ne tatile gitmek, eğitimini orada tamamlamak ya da bir şekilde tabiri caizse kapak atmak! Önce zorlu bir vize süreci başlar. Bu süreci başarıyla tamamlayanlar uçak biletlerini ellerine aldıklarında 'mükemmel' bir dünyaya adım atacaklarını düşünerek ellerini ovuştururlar.
Özellikle Müslüman bir ülkeden yola çıkmışsanız bir kere 1-0 geridesiniz demektir. Schengen vizeniz yoksa, üzerinizde bir şirket yoksa, evli değilseniz, sabıkanız varsa ABD bileti almanız çok zordur.
Vize konusunun yanında bir de Green Card olayı var. Her yıl çekiliş yapılıyor ve 50 bin göçmene ABD'de çalışma ve yerleşme hakkı tanınıyor. Resmi olmayan verilere göre Türkiye'de her yıl 3 bin 500 kişiye bu fırsattan yararlanma imkanı doğuyor. Son vize kriziyle birlikte Türkiye'den Green Card başvuruları da donduruldu.
Banker Bilo filmini hatırlayın... Almanya diye İstanbul'un yedi tepesinden birinde köylüleri kaderleriyle baş başa bırakan Maho Ağa, hemşehrisini sırtından bıçaklamıştır bir anlamda. Ancak onlar da kısa sürede İstanbul'un atmosferine ayak uydurup çıkar yol bulmuştur. Esasında ABD hayaliyle yanıp tutuşanlar, bu ülkeye adım attıklarında ayakta durmanın öyle kolay bir şey olmadığı gerçeğiyle yüz yüze kalır. Banker Bilo'da da benzer bir mağduriyet vardır. Rusya ise S-400 füzeleri için el sıkışılması, FETÖ sourşturmaları, Gülen'in iadesi ve Rıza Zarrab davası gibi çok önemli gelişmelerin ardından son tutuklamalarla gelen vize krizi, Türkiye-ABD krizinin bugünün meselesi olmadığını gösteriyor.
ABD'ye vize ya da Green Card ile gitme planı yapanların otobüs biletlerini alarak döndüğü bugünlerde diplomasiyle ilgili önemli bir gerçek, çok net ortaya çıktı. Diplomasi, insanların hayallerini hayal kırıklığına çevirebilecek bir kavram. O nedenle nasıl piyasaların gözü kulağı hep dışarıdaysa giderek küreselleşen ve sosyal medya ile insanların daha da yakınlaştığı küresel arenada tek tek bireyler de geleceklerine yön vermek isterken acı gerçekleri hesaba katmak zorundadır. Bugünkü tablo, kamu diplomasisi kavramının ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne sermiştir. Başbakanlık himayesindeki Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün daha gözler görülür çalışmalara imza atması şart.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.