Hava Durumu

Hollywood, Ortadoğu'da!

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2017 10:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2017 10:07

Varoluşundan bu yana adeta bıçak üstünde giden bir ülke görünümündeki Lübnan, zengin toplumsal yapısının bedelini bir nevi istikrarsızlık ve yoğun dış müdahalelerle ödemek zorunda kalıyor. Bölgedeki son gelişmelerin fitilini ateşleyen Yemen'den atıldığı belirtilen füzelerin Suudi Arabistan'ı hedef almasıydı. Suudi kaynakları füzelerin havada imha edildiğini açıklasa da bunun tam aksini ispat edecek nitelikte görüntüler de sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşıldı.

Füze geriliminin ardından Suudi Arabistan'ı dünya gündeminin zirvesine taşıyan olaylar silsilesi yaşandı. Veliaht Prens, ülkenin ağır toplarının da aralarında olduğu pek çok önemli ismin gözaltına alınması ve mal varlıklarına el konulmasını beraberinde getiren süreci başlattı. Suudi ordusu, füze saldırısını gerçekleştirdikleri söylenen Husilerin kontrolündeki Yemen Savunma Bakanlığı binasını bir hafta içinde tam 3 kez vurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın "ABD, Lübnan'ın içinde ve dışındaki tüm tarafları, bu ülkenin toprak bütünlüğüne, hükümetine ve silahlı kuvvetleri gibi meşru ulusal kurumlarının bağımsızlığına saygı duymaya çağırıyor" sözleri de durumun vahametini gözler önüne seriyor. Süper gücün üst düzey ismi, Lübnan'ın nasıl bir dargeçitte olduğunu kanıtlıyor. Bunun yanında ABD'nin "Arabistan'a atılan füzelerde İran'a ait işaretler var" iddiası da kavganın asıl taraflarını ifşa eder nitelikte. Fransa ve başka birçok ülke de İran'ı suçladı. Hizbullah lideri Nasrallah da bu süreçte, Suudilerin kendilerine ve Lübnan'a savaş ilan ettiğini açık açık söyledi.

Baş döndürücü trafiğin en dikkati çeken noktası ise Lübnan Başbakanlığı'ndan bir hafta önce tehditler nedeniyle istifa ettiğini açıklayan Saad Hariri'den sağlıklı haber alınamaması oldu. Suudi Arabistan'a giden ve bir daha ülkesine dönmeyen müstafi Başbakan Hariri'nin, Suudiler tarafından rehin alındığı öne sürülüyor. Tüm bu gelişmeleri alt alta dizdiğimizde sağlam bir Hollywood filmi çıkar! Zira bölgenin rant pastası çok büyük. Kavganın boyutlarının geniş olması da bundan...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.