Hava Durumu

Hunter’ın mesajları

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2016 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2016 08:52
Önce Ankara ardından da İstanbul’daki terör saldırıları yüreklerimizi yaktı. Terörün gündemin ilk sırasında yer aldığı bir zamanda Bursa’ya gelen ve çarşamba günü Bursa Hakimiyet için yaptığım röportajda ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter’ın verdiği mesajlar, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği ve terör konusunda önemli unsurları ön plana çıkardı.
Görev süresinin ağustos ya da eylül gibi sona ereceğini söyleyen Bay Hunter, röportaj boyunca sorulara içtenlikle yanıt verdi. Bir nevi veda ziyareti yaptı Bursa’ya... Röportajın başında, son dönemdeki terör saldırılarına değinerek Türkiye’nin zor bir zamandan geçtiğini dile getirdi. 
Bu noktadan hareketle Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Başkonsolos’un “Bence akıllarda tutulması gereken en önemli nokta, uzun ve güçlü bir ilişkinin söz konusu olmasıdır. Tarihsel anlamda daha çok güvenlik konusunda işbirliği mevcut” açıklaması, mevcut tablonun iyi okunması açısından kayda değer…
Hunter, Türkiye ile zaman zaman bazı konularda fikir ayrılıkları yaşandığını da vurguladı. Bunun normal karşılanması gerektiğini kaydeden Başkonsolos’un sözleri, ABD’nin sadece güvenlik odaklı işbirliğinin ötesine geçme amacında olduğunu gösteriyor. Bu noktada deneyimli diplomatın Bursa’da önemli görüşmeler yaptığını dile getirmekte de fayda var. ABD’nin bu alanda daha fazla adım atılması için faaliyette bulunan Halkla İlişkiler biriminin önemli projelere ön ayak olduğunu da belirtelim. 
Öyle görünüyor ki ABD yönetimi, resmi kanalların yanı sıra ‘kamu’ kanallarının da etkin şekilde işlemesini öncelikleri arasına almış durumda.

MANİPÜLASYON VURGUSU…

Türkiye’nin sığınmacı sorunu ve vize serbestîsi için AB ile masaya oturduğu bir zamanda Bursa’ya gelen Charles Hunter, Ankara’nın tam üyeliğine başından beri tam destek verdiklerini vurguladı. 
Bu sürecin, Türkiye’nin reform karnesi açısından da çok önemli olduğu mesajını verdi. Özellikle ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında reformlar silsilesinin hayati önemde olduğu sonucu ortaya çıkıyor. 
“Özgür bir basın, güçlü bir demokrasinin en önemli parçasıdır” ifadelerini kullanan ABD İstanbul Başkonsolosu’nun medyanın ikili ilişkilerde çok etkili olduğunu da belirtmesi önemli. İki ülke hükümetleri arasında doğru bir bilgi aktarımının olmasına önem veriyoruz. “Manipülasyon ya da saptırılmış bilgilerin aktarılmaması gerekiyor. İnsanların yanlış ya da eksik bilgilendirilmesinden kaçınıyoruz” ifadeleri, medya konusunda çok dikkatli hareket ettikleri sonucunu ortaya çıkarıyor. 
Özetle; Hunter’ın iki ülke arasındaki bağların ‘çok güçlü’ olduğu ve bu düzlemde devam edeceği yönündeki sözleri, Türk- Amerikan ilişkilerinin Obama dönemi sonrası için de önemli mesajlar içeriyor.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.