Hava Durumu

İran’a 5’i 1 yerde…

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2015 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2015 08:25
Yemen’de Şii Husilerin odak noktasında olduğu Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonun etkisi ilk etapta geniş oldu. Ancak sonrası için aynı genişliğin sürdüğünü söylemek mümkün değil.
Yıllardır konuşulan Arap Ordusu düşüncesini de yeniden gündeme getiren flaş gelişmeler zinciri, nükleer enerji konusunda yürütülen müzakerelerle adeta duvara tosladı.
İran ile P5+1 olarak da adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasındaki görüşmeler, batılı liderlerin de deyimiyle ‘tarihi uzlaşı’ ile sonuçlandı. Ahmedinecad döneminin ardından Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Batı ile daha fazla iletişime geçmeye başlayan Tahran, attığı kritik hamlelerin bir anlamda meyvelerini toplamaya başladı.
Ahmedinecad döneminin aksine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 4 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan grupla yürütülen son süreçteki görüşmelerde sona doğru yaklaşıldığına dair pek çok emare vardı. Öyle de oldu ve hafta içinde ana konularda varıldığı açıklanan ‘tarihi uzlaşı’ uluslararası gündeme damgasını vurdu.
YEMEN NE OLACAK?
İran’ın uranyum zenginleştirmeye yönelik santrifüjlerini azaltma taahhüdünde bulunması ve karşılığında batının uyguladığı yaptırımları azaltma garantisi vermesi, yeni bir dönemin kapılarını aralamış oldu.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Tahran’a dönüşünde yapılan coşkulu karşılama ve sonrasında birçok kentte düzenlenen sevinç gösterileri, Tahran’ın bölgedeki konumunu güçlendirdiği gibi Yemen operasyonuyla aldığı darbenin de onarılmasına zemin hazırlamış oldu.
Türkiye’nin memnuniyetle karşıladığı, İsrail’in ise ateş püskürdüğü ‘tarihi uzlaşı’, hem İran’ın elini güçlendirdi hem de yeni ataklar için ateşleyici faktöre dönüştü.
İran’la ilgili gelişmeler şimdilik bu yönde seyrediyor. Yemen’e ne olacağı ise tam bir muamma. Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyon kısa vadeli bir tepkimeye yol açtı. Geri çekildikleri bildirilen Husilerin ülkedeki konumu hâlâ çok güçlü. Arap Ordusu düşüncesi ise şimdilik kâğıt üstünde. Eli güçlenen İran gerçeğini göz önüne alacak olursak Yemen’de de rüzgar kısa sürede tersine dönebilir.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.