Hava Durumu

İyi ki Angelina var!

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2015 09:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2015 09:00
Son zamanlarda mültecilerin küresel anlamda nasıl hassas bir sorun oluşturduğunu ifade etmeye çalışıyorum. Dün de mülteciler için anlamlı bir gündü. İlk kez 2001’de kayıtlara geçen Dünya Mülteciler Günü’nde son yıllarda odak noktası Suriye oldu. 
20 Haziran için elini taşın altına koyan en önemli organizasyonlardan biri de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği… İşte bu organizasyonun başındaki isim olan Antonio Gutierrez, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Özel Temsilcisi ünlü aktris Angelina Jolie’yle birlikte Mardin Midyat’taki mülteci kampını ziyaret etti.
Haliyle mülteci sorununa duyarsız kesimler, Jolie’nin şöhreti sayesinde bu hayati önemdeki meseleye uzaktan da olsa müdahil oldu. Her ne kadar Jolie, ziyaret sırasında ön plana çıkmak istemese de öyle oldu. En azından meselenin gündeme gelmesi açısından başarılı bir ziyaret olduğu söylenebilir.
Ancak bu ziyaret, BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nin mültecilerin sorunları için ne kadar yetersiz kaldığının da bir nevi göstergesi… BM çatısı altındaki organizasyon, sadece Suriye ve Irak kaynaklı değil Afrika ve Asya kaynaklı başka ülkelerde patlak veren mülteci krizlerine karşı çözüm bulma noktasında da çok etkin hareket edemiyor.

BM’DE REFORM ŞART…

Birleşmiş Milletler’in ‘veto’ mekanizması ve süper güçler arasındaki köşe kapma yarışı milyonlarca masum sivil can verirken bir o kadar kişi de yerini yurdunu terk edip ölümü göze alarak birer mülteciye dönüşüyor.
Türkiye’nin sırtındaki ‘mülteci’ sorununu istatistiki bilgilerle daha önce ifade etmiştim. Bu yük, öyle görünüyor ki daha da ağırlaşacak. 
Çözümü bölge ülkelerine bırakıp sadece izlemek, insancıl bir yol değil. Başta Birleşmiş Milletler’in karar mekanizmaları ve Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi organlarının da daha etkin hale getirilmesi gerekir. Aksi halde bütün Hollywood yıldızları bir araya gelip her 20 Haziran’da sınır bölgelerinde basının karşısına çıksa bile bir arpa yolu yol alınamayacaktır.

İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.