Hava Durumu

Kapılar kapandı ama kilitlenmedi

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2016 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2016 07:29
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan vize görüşmeleri, beklenenden erken sonuçsuz kaldı. Ankara-Brüksel hattındaki yoğun trafik sonrası, vize serbestîsinin geleceği yönünde bir hava oluştu ancak fazla sürmedi.
Vize serbestîsi konusundaki beklentiler, öyle bir noktaya geldi ki Ankara’nın tam üye olacağı gibi bir tablo ortaya çıktı. Uzun süredir Avrupa Birliği üyeliği noktasında süregelen durgunluk, bir anda yerini canlanmaya bıraktı. 
Esasında Avrupa Birliği ile bağlar hiçbir zaman kopmasa da zayıflamıştı. Son süreçte vizeler konusunda olumlu sonuç alınmamış olsa da Türk toplumunun Avrupa heyecanı bir nebze de olsa canlanmış oldu.
Avrupa Birliği’nin Terörle Mücadele Yasası’nın değişmesi yönündeki talebi, zamanlama ve acı tablo karşısında çok yanlış olarak değerlendirildi. AB’nin talep ettiği 72 kriterden yerine getirilmeyen 5 madde arasında yolsuzlukla mücadele konusunda eksiklerin yerine getirilmesi de yer alıyor. 
Tüm mecralarda AB standartlarında kişisel verilerin korunması mevzuatının da talep edildiğini belirtelim. Bu talebi belirtirken kısa süre önce milyonlarca kişinin kişisel bilgilerinin sızdırılması mevzusunun da uzun süre tartışıldığını hatırlatalım…

MÜLTECİ KRİZİ NE OLACAK?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi noktasında çektiği rest, Avrupa’da karşılığını buldu. Vize serbestîsi için haziran ayı konuşulurken AB’nin de pozisyonunu koruyacağı anlaşılıyor. Haliyle normal prosedür çerçevesinde dile getirilen ekim ayı bile tehlikede denilebilir.
Peki, mültecilerin değişimiyle ilgili işbirliği ne olacak? Asıl sorulması gereken sorulardan biri de bu… 
Son gelen bilgiler, AB Komisyonu’nun Türkiye ile 28 üye arasındaki mülteci anlaşmasının Ankara’nın terörle mücadele için verdiği tepki nedeniyle sonlandırılmayacağı yönünde… Ankara’dan da bu konuda kapıları kapatan bir açıklama yok.
Tam da böyle bir süreçte Avrupa Birliği’nin Akdeniz’de insan kaçakçılarıyla mücadele için 2015’te başlattığı Sofya Operasyonu’nun fiyaskoyla sonuçlandığının açıklanması manidar oldu.
AB’nin içinden bir türlü çıkamadığı mülteci krizi için Türkiye’ye ihtiyacı had safhada… Vize konusunda şimdilik frene basılsa da ‘her türlü’ işbirliğinin askıya alındığı gibi bir durum söz konusu değil. Öyle görünüyor ki diplomasi kanalları işlemeye devam edecek. Vize serbestîsi konusunda her şey, henüz bitmiş değil…
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.