Hava Durumu

Karabasandan umuda…

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2015 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2015 08:03
Fransa’daki terör saldırılarının ardından Paris’teki teröre karşı birlik yürüyüşünün iç ve dış yansımaları, haliyle geniş oldu. Böylesine yoğun bir gündemde gözden kaçırılan başka bir yürüyüş daha vardı. O da Almanya’daki buluşmaydı.
Almanya’da uzun süredir kısa adı Pegida olan ‘Batı’nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar Hareketi’nin göçmenler arasında yarattığı tedirginlik ortada. Hemen her gün farklı kentlerde gösteriler düzenleyip sosyal medya üzerinden yabancı düşmanlığı ateşini körükleyen Pegida, göçmenler için tam bir karabasan yaşatıyor.
Kutsal mekânlara yönelik saldırıların peşi sıra büyüyen Pegida, Fransa’daki terör saldırılarıyla birlikte iyice palazlanmış oldu. Avrupa genelinde yükselişte olan ırkçı dalganın zirvesini temsil ediyorlar adeta…
Güvenilirliği tartışmaya son derece açık kamuoyu yoklamalarıyla aşırı sağcıların Pegida’ya tabiri caizse ‘gaz verme’ konusunda yarıştıkları da tedirginlik yaratan başka bir unsur.

Hoşgörü mitingi önemli

Paris saldırıları ve ırkçılık iştahı giderek artan Pegida gerçeği ortadayken çok anlamlı ve de etkili bir organizasyon düzenlendi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve bazı bakanlarla ülkedeki Müslüman toplumunun başkent Berlin’de düzenlediği ‘Hoşgörü Mitingi’ne katılarak ırkçılığa ‘Dur’ dedi.
Bu miting, sadece Almanya açısından mesajlar içermiyordu. Sadece Avrupa geneli için de mühim değildi. Alman siyasiler, mitingle küresel mesajlar verdi.
Bu mitingle verilen “Hepimiz Almanya’yız” mesajı, ülkede Türk ağırlıklı göçmenlere kâbus yaşatan ırkçı dalganın direncinin zorlanması anlamı taşıyor. Özellikle iktidarın ırkçılık karşısında aldığı tavır, oy kaygısı taşınmadan yapılan bir hamle olarak tarihe geçti.
Bence bu yürüyüş, Paris’teki yürüyüşten çok daha anlamlı ve önemliydi… Adeta bir karabasandan umuda doğru açılan bir kapı gibi karanlığa ışık tuttu. 
Tabii ki yapılanlar, sadece bir mitingle sınırlı kalmamalı. Irkçı cephenin etrafındaki yasal ve sosyal çemberi daraltmakla birlikte göçmen politikalarında daha esnek olunması gerektiğini görmek lazım.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.