Hava Durumu

Kaygan zemine dikkat!

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2017 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 09:07

Mesud Barzani, dediğini yaptı ve tüm komşularına, bölgede önemli birer aktör olan ABD ve Rusya gibi süper güçlere kulak tıkayarak, sadece İsrail'in açık desteğiyle yola çıkarak bağımsızlık referandumunu gerçekleştirdi. Yüzde 90'ın üzerinde 'Evet' çıktığı açıklanan referandum, öncesi ve sonrasıyla günlerdir gündemde. Ancak referandumdan sonra ne yapacağı en çok merak edilen ülke, şüphesiz Türkiye oldu. Peki, Türkiye bir hafta boyunca neler yaptı?
Üçüncü haftasına girmeye hazırlanan Silopi-Habur hattındaki askeri tatbikata referandumun hemen ertesinde Irak Ordusu'nun somut bir şekilde destek vermesi, Kuzey Irak'a "Olur da sınırda bir şeylere kalkışırsan cevabını daha adımını attığında alırsın" şeklinde yorumlandı.
Dün de İran ile Irak Ordusu'nun sınırda ortak bir tatbikata imza atacağı bilgisi geldi. Bu da Kuzey Irak'ın doğudan sıkıştırılacağı anlamına geliyor. Askeri anlamda Kuzey Irak'a kısa sürede bir müdahale şu şartlarda olası görünmüyor. Zaten Başbakan Binali Yıldırım da hafta başında yaptığı açıklamada "Savaşa falan girmiyoruz. Noktasal operasyonlar söz konusu olabilir" dedi. Bu hem kamouyundaki hem de piyasalardaki tedirginliği giderme açısından önemli bir açıklamaydı.
Hem Irak Anayasası hem de uluslararası hukuk bakımından tartışmaların sürdüğü referandumun ardından Kuzey Irak tarafının attığı adımları da iyi okumak gerekiyor. Türkiye'nin de dahil olduğu uçuş yasağının başlamasıyla birlikte Kuzey Irak, özellikle ekonomik anlamda çok kısa sürede çok önemli kayıplar yaşadı.Dünyanın dört bir yanından 'Referandum kararı gözden geçirilsin. Erbil ile Bağdat arasında diyalog başlasın' gibi mesajlar yağıyor.
Türkiye de bir dönem Başika'daki askeri üs başta olmak üzere birçok konuda kriz yaşadığı Irak Merkezi Yönetimi'ni muhatap alacağını açık şekilde beyan ediyor.Şu an Türkiye'nin de üzerinde yürüdüğü zeminin kayganlığı, referandum kriziyle birlikte daha da artmıştır. Öbür gün sırtlarını çevirmeyecekleri garanti değil! Barzani yönetimini, bu referandum kararından vazgeçirecek bir adım henüz atılmadı. Atılır mı, atılmaz mı? Net olan ise, bu yeni tabloda özellikle ekonomik bakımdan en az zararla yer alabilmenin gerekliliği...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.