Hava Durumu

Kıbrıs’ta iki yaka birleşir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2016 09:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2016 09:40
İsviçre Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu, pek çok kritik konunun enine boyuna tartışılmasını sağladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı zirvede Ankara’yı ilgilendiren en önemli başlıklardan biri Kıbrıs sorunu oldu.
Kıbrıs’ın Birleştirilmesi adı altında düzenlenen panelde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab sorunu ele aldı. 
Mustafa Akıncı’nın “Kabul edilebilir bir çözüm için çalışıyoruz, söz konusu durumun adamızı birleştirmek adına son çaba olduğunun farkındayız” açıklaması, uzun süredir Kıbrıs’ta dile getirilen fikrin uluslararası platforma taşınması açısından çok önemli. Rum liderin “Gerçek olmayan beklentiler yaratmak yerine, 2016’nın hassasiyetlerin çözüleceği bir yıl olacağına inanıyorum” sözleri de Akıncı’nın açıklamalarını pekiştirici olarak değerlendirilebilir.
Sosyal medya analizlerine bakıldığında Kıbrıs’ta birleşmeden yana olanların sayısı Akıncı döneminde müzakerelerde sağlanan hızlı ilerleme ve atılan somut adımların da etkisiyle arttı. Davos’ta dile getirilen ve pek çok çevrede destek gören açıklamalar, Kıbrıs konusunda yılın ilk yarısına kadar radikal adımlar atılacağını işaretleri adeta. Umarız cesur adımlar KKTC’nin uğradığı haksızlıkları tez zamanda azaltır.

Tahran’da dev işbirliği

İran, nükleer silahlarla ilgili müzakerelerde olumlu sonuçlar alınmasının ardından ekonomik yaptırımlar birer birer kaldırılınca büyük bir rahatlama yaşadı. İran halkı, özellikle internet kullanımında kavuştuğu özgürlükle değişimi birebir hissetti.
Yaptırımlar kalkar kalkmaz Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’ye yaptığı ziyaret, büyük ilgi gördü. 10 yılda ticaret hacmini 600 milyar dolara çıkarma konusunda el sıkışan iki lider, peş peşe anlaşmaların altına imza attı.
17 işbirliği protokolünün imzalandığı görüşme, ABD’nin arasının soğuk olduğu iki ülke arasında gerçekleşmesi itibariyle dikkatleri bir hayli çekti. Bundan sonra İran’ın dışa açılma hamlelerinin peşi sıra gelmesi kaçınılmaz görünüyor. Haliyle bölgesel ve küresel anlamda da dengeler, İran lehine değişmiş olacak.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.