Hava Durumu

Komşuda pişen, bize de düşüyor

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2016 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2016 08:18
Yunanistan’da çiftçilerin yaktığı isyan ateşi giderek büyüyor. İsyanı başlatan ise öyle sanıldığı gibi alelade bir kıvılcım değil. Özellikle Papandreu döneminde başlayan ekonomik çöküşün önüne bir türlü set çekilemedi. Avrupa Birliği’nin geleceğini bile tehdit eden iflas tablosu, her geçen gün içinde daha da çıkılmaz bir boyuta ulaştı.
Büyük umutlarla Başbakan seçilen ama koltuğa oturduğunda devasa bir enkazı masasında bulan Aleksis Çipras, partisinin içinden yeni bir parti çıkmasına rağmen yoluna devam ederken büyük güçlüklerle mücadele ediyor. İlk etapta 4 bakanın istifasına yol açan Yunanistan’daki kemer sıkma önlemleri hayata geçtiğinde ülkenin reel ekonomisi resmen çakılacak.
Üretime dayalı bir sistemi modernize edemeyen ve her ekonomik krizde üretim potansiyeli giderek düşen Yunanistan’ın kemer sıkmalarla kısa vadede düzlüğe çıkması imkânsız. Sadece önlem almak yetmez, ileriye dönük hamleler de yapmak kaçınılmaz olmalı.
Yunanistan’ın günlerdir içinde yer aldığı kaos, giderek derinleşiyor. Çiftçilerin başlattığı eylem dalgasına emek dünyasından katılım çok yoğun. Protestoların merkezi, başkent Atina… Parlamento binasının da yer aldığı ünlü Sintagma Meydanı’ndan yansıyan kareler, Arap Baharı’nı hatırlatıyor adeta.
Peki, mevcut hükümet istifa edip yeniden seçimlere gidilse Yunanistan kurtulur mu? Kesinlikle hayır. Avrupa Birliği’yle bağları koparıp kendi yağında kavrulabilmesi de mümkün olmadığına göre geriye ülkeyi radikal kemer sıkma paketleriyle zorlu bir süreçten geçirmek, tek seçenek olarak kalıyor.
‘Kışın ardından bahar var’ düşüncesinin Yunan halkına aşılanması ise mevcut tabloda çok güç bir olasılık. Peş peşe başa geçen hükümetlerin başarısızlıkları halkın tahammül gücünü sıfıra indirmiş durumda. Bu noktada Avrupa Birliği’nin daha kabul edilebilir kemer sıkma önlemlerini hayata geçirmesi gerekiyor.

KAPILAR KAPANIRSA…

Komşudaki isyanın ülkemize yansıyacağı alan, hiç kuşku yok ki ekonomi olacak. Hâlihazırda terör ve Suriye’deki iç savaş nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’daki sınır kapılarımızda ticaret trafiği, felç olmuş halde. Zaten Rusya’nın ambargoları da gümrüklerdeki yoğunluğu iyice düşürdü.
Yunanistan’ı saran isyan ateşiyle birlikte bu kez de batımızdaki sınır kapılarında işler, iyi gitmemeye başladı. Öfkeli Yunan çiftçiler, İpsala Kara Hudut Kapısı karşısında yer alan Kipi Kapısı’nı TIR geçişlerine kapattı. Bir süre sonra sadece küçük araçlar ve yolcu otobüsleri için kapılar açıldı. TIR’ların geçişine yine engel oldular. Cari açık gibi ekonomik verilerde olumlu sinyaller alırken sınır kapılarımızda ticaretin durması, güzel gelişmelere ne yazık ki gölge düşürmeye devam edecek. Umalım ki komşudaki yangın çabuk sönsün, biz de rahatlayalım.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.