Hava Durumu

Küresel fırtınayı nasıl atlatırız?

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2016 01:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2016 01:39
Küresel ekonomide kriz çanları, acı acı çalıyor. ABD’de Trump’ın başkan seçilmesinin ardından küresel belirsizlikler, zirve yaptı. Trump’la birlikte nasıl bir dünya düzeninin oluşacağına dair tedirginliklerle birlikte piyasalar altüst oldu.
Türk Lirası’nın son 3 ayda yüzde 20’yi aşan oranda değer kaybı yaşaması, hatta son 2 günde ortaya çıkan yüzde 5’lik değer kaybı Ankara’daki alarm seviyesini yükseltti. 3,60 TL sınırına dayanan dolar ve 3,82’yi geçen Euro’da artık psikolojik sınır kalmadı. Doların ABD’deki seçimden sonra dünya genelinde yüzde 4, Türkiye’de ise yüzde 7 değer kazanması çarpıcı bir nokta.
Son dönemde petrol piyasasında da çarpıcı gelişmeler yaşandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in üretimi sınırlama kararıyla birlikte ocaktan itibaren günlük ortalama petrol üretim miktarı 33,4 milyon varilden 32,5 milyon varile düşürüldü ve varil fiyatı 52 doları geçti. Bu da Türkiye gibi petrol ihracatçısı konumundaki ülkelerin ekonomisine ekstra yük oluşturdu.
Gözler, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na çevrildi. Cuma gecesi biten toplantının kararlarının açıklanması, piyasalar olumlu etkilensin diye hafta içine bırakıldı. Açıklanacak kararlarla en azından yılbaşı öncesi piyasaların gazının biraz azaltılması hedefleniyor. 
TOBB’la hayata geçirilen KOBİ’lere yönelik 5 milyar liraya kadar kredi desteği de bu kararların öncüsü oldu. Turist getiren uçaklar için sefer başına 5 bin dolar destek gibi adımların arkası gelmeli.
Reel sektör, daha fazla destek bekliyor. İş gücü piyasasının rahat bir nefes alması için büyük yatırımların yanı sıra yeni üretim alanlarının oluşturulması gerekiyor. Kamu maliyesinde de işlerin sıkı tutulması, iyi bir risk yönetimi ve mali disiplinle küresel fırtına, asgari hasarla atlatılabilir. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hem güvenlik hem de ekonomik açıdan olumsuz küresel gelişmelerle karşı karşıya kalan Türkiye’nin atacağı adımlar, küresel ekonomi için de kritik önemde... 
Büyüme rakamları çok tatmin edici değil, işsizlik artıyor, ihracat düşüyor, enflasyon yükseliyor... Ülkemizden son dönemde artan para çıkışı beraberinde dövizi fırlattı. Sermaye çıkışlarına karşı ciddi manada önlemlerin devreye alınması gerekiyor.
Başkanlık sürecindeki gelişmeler, siyasette esen sert rüzgarlar ve özellikle son dönemde Avrupa Birliği ile gerilen ilişkilerin ekonomiye yansımalarını görmezden gelemeyiz. Dolar girişine endeksli sektörler, kurdaki dalgalanmadan fazlasıyla etkilendi ve etkileniyor. Küresel fırtınanın ciddi hasarlara yol açmaması için gemimizin su girecek yerlerini şimdiden sağlamlaştırmaya, fazla yüklerden kurtulmaya başlamakta fayda var... Montaigne’in dediği gibi “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.