Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kutsala dokunmak…

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2014 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2014 08:11
Kutsala dokunmanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu ve doğurabileceğini son üç yazımda çarpıcı örnekleriyle dile getirmiştim.
İsrail’in Müslümanları için ilk kıble özelliği taşıyan Mescid-i Aksa’daki müdahalesine tepkiler, bölgesel haliyle sınırlı kalmadı. Kudüs’ün hem Müslümanlar hem de Museviler için ne denli önemli olduğun anlatmaya sayfalar yetmez.
Ortadoğu’yu saran ateş çemberinin tam ortasında yer alan bu mabet, İsrail-Filistin meselesinin kökünde sadece bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların olmadığının en somut örneği adeta… Asırlar boyunca savaş üstüne savaş yapılan Kudüs ve Mescid-i Aksa, doğu-batı kavgasının en şiddetli geçtiği alanlardan biridir. En ufak bir kıvılcım, burada kor halinde olan çatışmaları kocaman bir yangına dönüştürme potansiyeline sahip.
Bugün yaşananlar ne ilk ne de son. Başkasının dinine, mezhebine, ırkına, cinsiyetine, dünyaya bakışına tahammül edememenin acısını insanoğlu daha asırlarca çekecek. Uluslararası camiada bunu önleyecek ne bir uzlaşma dili kullanılmakta ne de kimse esaslı bir şekilde elini, taşın altına koymaktadır. Suni davalar peşinde koşanların geride bıraktığı kan rengi ayak izlerini takip edecek yeni neslin daha büyük felaketlere yol açmayacağına kim garanti verebilir?
TOPAL ÖRDEK…
ABD’de kısa süre önce yapılan ara seçimler, yakın dönemde Türkiye’nin de dış politikasını etkileyecek sonuçlar doğurdu. Sonuçları iyi okumak lazım…
Hem Kongre’nin üst kanadı Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü kaybeden iktidardaki Demokratlar, 2 yıl sonraki Başkanlık seçimleri öncesi adeta bir karabasan gördü. Başkan Barack Obama’ya, Kongre’nin iki kanadında da üstünlüğü yitirdiği için artık ‘topal ördek’ benzetmesi yapılıyor. Bu, icraatlarını hayata geçirmek istediği zaman sağlı sollu engellerle karşılaşacağı anlamına geliyor. 
Özellikle sağlık reformunu hayata geçirirken belki de Beyaz Saray’da en zor günlerini geçiren Obama’nın bundan sonra daha frene basarak yol alacağını söylemek mümkün… Gelelim Türkiye’ye etkisine… Son dönemde IŞİD konusunda Ankara’ya yönelik taleplerde azalma olduğunu gözlemliyoruz. Bunda, Kongre’de oluşan tablonun etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Suriye ve Irak’taki tablo konusunda daha isteksiz bir ABD yönetimi, Kobani’de çatışmaların şiddetlendiği bir dönemde Ankara’nın istediği bir durum olmayacaktır. Özetle, 2 yıl boyunca çok farklı bir Obama göreceğiz…
İyi pazarlar...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.