Hava Durumu

Kutuplaşmaya 2015’te devam…

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2014 08:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2014 08:34
Yerküre, 2014’te olduğu gibi 2015’e de sancılı giriyor. Bu yıla en çok damgasını vuran, kuşkusuz IŞİD tehdidi oldu. Irak ve Suriye odaklı şiddet dalgası birçok ülke gibi Türkiye’yi de derinden etkiledi.
Türk dış politikasının yanı sıra siyasetin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İki seçim dönemi sırasında IŞİD odaklı yaşananlar, Kobani eylemleriyle de ilgili-ilgisiz herkesin kapısından içeriye girip gündem oldu.
Yılın son günlerinde dün Şırnak Cizre’de patlak veren kaygı verici gelişmeler, IŞİD gündeminin 2015’e de damga vuracağını gözler önüne serdi. Türkiye de bu gelişmelerden etkilenmeye devam edecek. Son günlerdeki yoğun ziyaret trafiği, Ankara’nın sürecin taşıdığı kırılganlığın farkında olduğunu gösteriyor.
‘SİBER’ BİLEK GÜREŞİ…
2015’in nur topu gibi başka bir krizi daha var. O da ABD-Kuzey Kore gerilimi. The Interview adlı Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim’e suikast senaryosu üzerine kurgulanan film, Washington-Pyongyang hattında suları ısıttı hatta kaynattı!
Her ne kadar Küba’yla barış için tarihi bir adım atan Obama, kamuoyu önünde ‘diyalog’ mesajı verse de Kuzey Kore cephesi resmi açıklamalarda ‘maymun’ gibi nitelemelerle tansiyonu daha da artırıyor. Filmin bahane olduğu ABD-Kuzey Kore restleşmesi, şimdilik ‘siber’ bilek güreşi şeklinde olsa da 2015’te yoğunluk açısından ufaktan büyüğe doğru operasyonlara dönüşebilir.
Tam bu noktada iddialı bir boksörün birkaç saniyede nakavt sinyali vermesi gibi ekonomik görünümü kötüye giden Rusya’nın konumu çok önemli. Dolar-Ruble kavgasında gardı düşen Kremlin’in son dönemde verdiği NATO odaklı sert mesajları, ekonomik krizin ‘askeri’ enstrümanla gündemden düşürülmesine yönelik adeta…
Avrupa’da da son dönemde İslam karşıtı saldırılar, eylemler ve söylemler can sıkıyor. ‘Yaşlı kıta’nın nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Müslümanlara yönelik algının giderek sertleşmesi, umalım ki yeni facialara yol açmasın.
Tüm bu can sıkıcı veriler iliklerine kadar gerçek! IŞİD tehdidi, ABD-Kuzey Kore restleşmesi, Rusya’nın ekonomik darboğazı ve Batı’daki İslam tartışması 2015’in de pek parlak geçmeyeceğinin sinyalleri… Belki klasik olacak ama umarız insanoğlu bu keşmekeşten en az zararla çıkar.
İyi pazarlar, iyi yıllar…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.