Hava Durumu

Mülteci kederi…

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2015 08:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2015 08:37
“İnsan, insanın kurdudur” sözü ne yazık ki her gün sayısız kez kanıtlanıyor. Yanı başımızda mültecilerin yaşadıkları dramlar, acı gerçeği suratımıza suratımıza vuruyor.
İster şiddet olsun, ister ekonomik sıkıntılar olsun, isterse de bir ‘rüya’ peşinde olsun çıkılan umut yolculukları ne yazık ki buz gibi sularda sonlanıyor. 2014’ün son günlerinde mültecilerle ilgili peş peşe yaşanan facialar yürek parçaladı.
Ege ve Akdeniz’de batan tekne, gemi ya da botları yenileri izledi. Ölüm zincirine adeta her gün yeni bir halka eklendi. Bilançonun ne olduğunu kimse net olarak bilmiyor. Sadece ulaşım sırasında değil, sığındıkları topraklarda ölen mültecilerin sayısını da tam olarak kestirmek güç…“İnsan, insanın kurdudur” sözü ne yazık ki her gün sayısız kez kanıtlanıyor. Yanı başımızda mültecilerin yaşadıkları dramlar, acı gerçeği suratımıza suratımıza vuruyor.
İster şiddet olsun, ister ekonomik sıkıntılar olsun, isterse de bir ‘rüya’ peşinde olsun çıkılan umut yolculukları ne yazık ki buz gibi sularda sonlanıyor. 2014’ün son günlerinde mültecilerle ilgili peş peşe yaşanan facialar yürek parçaladı.
Ege ve Akdeniz’de batan tekne, gemi ya da botları yenileri izledi. Ölüm zincirine adeta her gün yeni bir halka eklendi. Bilançonun ne olduğunu kimse net olarak bilmiyor. Sadece ulaşım sırasında değil, sığındıkları topraklarda ölen mültecilerin sayısını da tam olarak kestirmek güç…

Acı bilanço

Sadece Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamaya göre, 2014’te dünya genelinde 4 bin 868 mülteci hayatını kaybetti. Bu bilançonun sadece geçen üç yılın toplamına eşit olması aslında pek fazla söze gerek bırakmıyor.
Dünyanın giderek nasıl yaşanamaz bir hal aldığını bu acı istatistikler gün gibi ortaya koyuyor. Sadece Akdeniz’de ölen mültecilerin sayısı resmi açıklamaya göre 3 bin 400… Bu da Akdeniz’in, ölüm-umut yolculuğunda ana hat konumunda olduğunu gösteriyor. Ortadoğu ve Afrika’dan Avrupa’ya gitmeye çalışanların bu yolu kullandığını biliyoruz.
Ellerinde avuçlarında ne varsa kaçakçılara verip sonu belli olmayan bir yolculuğa çıkan mültecilerin büyük bölümü rüya yerine kâbusu görüp, geride paramparça aileler bırakıyor. Mültecilerin çoğunlukla, şiddet sarmalının yakıp yıkmaya devam ettiği Suriye, Irak, Mısır, Afganistan ve Pakistan’dan olması her şeyi anlatıyor. Şiddet yangını sadece olduğu yeri değil haddizatında başka yerleri de yakıp yıkıyor. Bu ateşi söndürmeye yeltenen ise ne yazık ki yok.
İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.