Hava Durumu

Neden sessizsin Aung San Suu Kyi?

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2017 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2017 08:42

Düne kadar belki birçok kişinin duymadığı bir Asya ülkesi Myanmar... Burma ya da Birmanya olarak da biliniyor. Bu Güneydoğu Asya ülkesi, Bangladeş, Hindistan, Çin, Laos ve Tayland gibi ülkelerle komşu... 7 eyaletten biri olan Arakan ise Bangladeş sınırında ve günlerdir yürek yakan haberlerin geldiği yer burası...
Arakan'da yaşanan üzücü olaylar, yeni değil. Yaklaşık 5 yıl önce yine benzer bir tablo ortaya çıkmıştı. Terör faaliyeti yürütüldüğü gerekçesiyle Myanmar yönetimi ve Budist çetelerin saldırıları baş göstermiş ve tıpkı bugünküne benzer şekilde katliamlar yapılmıştı.
Buzdağının görünen kısmında olayların patlak verdiği nokta, Budist-Müslüman çatışması şeklinde lanse ediliyor. Ancak, sorunun özü sadece bununla sınırlı değil. Nüfusun yaklaşık yüzde 10'una tekabül eden Müslümanlar, uzun yıllardır güvenlik ve geçim problemiyle karşı karşıya. Bölgenin ekonomik açıdan dünyanın en geri yerlerinden biri olduğunu belirtmekte fayda var.
Myanmar'da yaşama imkanı kalmadığını düşünen çok sayıda Müslümanın komşu Bangladeş'te yaşadığını da belirtelim. Ne zaman Myanmar'da Müslümanlara yönelik toplu bir saldırı hareketi olsa kaçacakları adres işte bu ülkedir.
1962'den 2011 yılına dek cuntalarla yönetilen Myanmar'ın Nobel Barış Ödülü verilen lideri Aung San Suu Kyi'nin bu utanç tablosu karşısında sessizliğe bürünmesi, katliamı onayladığı şeklinde yorumlanıyor. Demokrasi için verdiği mücadeleyle dünya genelinde şöhrete kavuşan kadın politikacının bu işin içinde olması gerçekten akıl alır gibi değil. Ya aldığı ödülü iade etsin ya da insafa gelip ağzını açsın...
Gelinen nokta, özetle şöyle... Arakanlılar, zulümden kaçmak istedikleri Bangladeş tarafından gerisin geri gönderiliyor. Ancak onlar, öldürülecek-lerini söyleyerek yeniden kaçmaya çalışıyor. Başaranların sayısı çok az. Ölüm-den kaçamayanların sayısı ise bilinme- yecek kadar çok. Türkiye, Bangladeş üzerinden acil bir insani çözüm gayreti içinde. Umarım önce acil/geçici ve sonra da kalıcı bir çözüme varılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.