Hava Durumu

Rüzgar tersine esiyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2017 11:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2017 11:29

Diplomasi kadar, üzerinde durduğu temeller değişen başka bir mekanizma yoktur sanırım. Yeri geldiğinde müttefiklik ilanı yaptığınız bir ülkeyle gün gelince burun buruna gelebiliyorsunuz. Yeri gelince de karşılıklı köprüleri attığınız bir ülkeyle el sıkışıp daha fazla ortak alan yaratmaya çalışabiliyorsunuz.
Türkiye'nin yakın zamanda iç bünyesinde yaşadığı olağanüstü gelişmeler, doğal olarak dış politikada da değişimi kaçınılmaz hale getirdi. Ama dikkat edin, zaten bu süreçte Türkiye'nin etrafındaki odak noktalarında da çarpıcı değişimler yaşandı.
Son döneme damgasını vuran gelişme, hiç kuşku yok ki Türkiye ile ABD arasında patlak veren 'teröre destek' konusu oldu. Ankara, en üst makamlardan ABD'nin Irak ve Suriye'de yaptığı silah yardımlarının direkt terör örgütlerini beslediği yönünde eleştirilerini net şekilde ifade ediyor. Neredeyse her gün, bu konuda Ankara cephesinden bir açıklama duyuyoruz. Öyle görünüyor ki Türk dış politikasının karar vericileri, Donald Trump'ın bu ay içerisinde koltuğa oturur oturmaz bu konuda somut bazı adımlar atmasını bekliyor.
Trump'tan sadece Türkiye değil birçok ülkenin olumlu ya da olumsuz beklentileri var. Şimdilik tam anlamıyla bir kapalı kutu gibi... Beklendiği gibi keskin çıkışlar yaparsa Türk dış politkasının da hazırlanan B, C ve diğer planlarını devreye alması kaçınılmaz hale gelecek.
Rusya ve İsrail'le raydan çıkan ilişkileri yeniden yoluna koyan Ankara'nın bir sonraki durağı beklendiği gibi Irak oldu.
Neden Irak oldu? Çünkü, özellikle Suriye'deki ateşkes süreci ve Türkiye'nin güneyinde yeni bir oluşum için çabaların sürdüğünün belirlenmesi Irak'ın masadaki önemini daha da artırdı. Ankara'nın düne kadar daha yakın temasta olduğu Kuzey Irak Yönetimi'ydi. Ancak peş peşe yaşanan bölgesel gelişmeler, merkezi yönetimin de hesaba katılması gerektiğini gözler önüne serdi.
Dün Başbakan Binali Yıldırım ile Başika'daki askeri üssümüzün varlığı nedeniyle kısa süre öncesine kadar sert sözlerle yüklendiği Iraklı mevkidaşı Haydar El İbadi'nin ortaklaşa düzenlediği basın toplantısı, bölgedeki ülkelerle bölge üzerinde hesapları olan aktörlere mesaj niteliğindeydi. Başika krizi için çözümü zamana bıraktıkları mesajını veren liderler, teröre karşı ortak mücadele sözü verdiler. Rusya ve İsrail'le yakınlaşmayla bölgede etki alanını genişleten Ankara'nın Irak hükümetiyle inşa ettiği yeni köprü sağlam     olursa bölgesel güç dengelerinde önemli kaymalar yaşanabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.