Hava Durumu

Trump, Erdoğan'ı neden aradı?

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2017 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2017 08:02

Türkiye, yakın dönemde sıkıntılar yaşadığı iki süper güçle kısa süre önce yeni sayfalar açtı. Bu sayfalardan en geniş olanı, hiç kuşku yok ki Rusya ile hayata geçirilen oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın arka arkaya kısa sürelerle yaptığı Rusya ziyaretleri, sonuçları itibariyle küresel dengeleri değiştirdi.
O değişen dengenin odak noktası da Suriye oldu. Öyle bir noktaya gelindi ki Türkiye ile İran, belki de temel anlaşmazlık noktalarından biri olan İran için aynı masada dirsek teması yaptı.'Masanın sahibi' sıfatıyla Türkiye ile İran arasındaki anlaşmazlıkları gidermenin yanı sıra Suriye için ortaya ortak bir yol haritası konulmasını da sağladı Kremlin... Kremlin'in bölgede etkinliği arttıkça ABD'nin kaygıları da doğal olarak gün yüzüne çıktı. Soçi zirvesinden çok kısa süre sonra gündemde olmamasına karşın ABD Başkanı Trump Erdoğan'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Beştepe tarafından görüşmeye ilişkin paylaşılan fotoğraf karesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Özel Kalemi'nin yanı sıra MİT Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın olması çok net bir anlam taşıyor. Erdoğan'ın görüşme sırasında kurmaylarını hazır bulundurması Ankara'nın sıcak gelişmeler karşısında her an her türlü gelişmeye karşı teyakkuzda olduğu mesajını içeriyor.
Trump'ın kritik bir dönemde yaptığı telefon görüşmesi Türkiye'nin jeostratejik önemi ve bölgedeki ağırlığı konusunda önemli bir noktaya geldiğini gösteriyor. Ankara, bugüne kadar ABD'nin terörle mücadele hassasiyetlerine gereken özeni gösermediğini dile getiriyor. Ancak karşı tarafın yaptığı açıklamalar ya da attığı adımlar, hiç tatmin etmedi.
Özellikle Suriye'de terör örgütü YPG'ye silah yardımlarının daha bu hafta içinde tazelenerek devam etmesi, Ankara'nın bir anlamda sabrını taşırdı. Bu bardağı taşıran son damlanın ardından Trump'ın devreye aldığı telefon diplomasisi, Ankara'nın dikkatini bir hayli çekti. Soçi zirvesi sonrası Trump'ın "YPG'ye silah yardımına son verileceği" yönündeki sözünün takipçisi olmaya başlayan Ankara, bölgedeki gelişmeleri bu söz üzerine yorumlayacaktır. Soçi zirvesinden çıkan ve Suriye'de yeni bir safhaya geçilmesini sağlayan kararların ardından ABD için bu, kritik önemde bir sınav olacaktır. Bu sınavda başarılı olamamaları halinde Türkiye-Rusya-İran işbirliğinin çok farklı sonuçlarına katlanmak durumunda kalabilirler...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.