Hava Durumu

Trump, kafayı AB'ye taktı

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2018 07:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2018 07:42

Özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yönelik politikalarıyla gündemde olan ABD Başkanı Donald Trump, bu yönüyle gündemi meşgul etse de son dönemde Avrupa Birliği'ne karşı attığı adımlarla daha fazla ses getirmeye başladı.
İlk adımını 9 Mart'ta atan ABD Başkanı Trump, ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve ithal edilen alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi kararı aldı. AB ile yürütülen uzlaşma görüşmelerinden sonuç çıkmayınca uygulama, sert tartışmaların gölgesinde 1 Haziran'da yürürlüğe girmişti. Buna karşılık AB de sessiz kalmadı ve onlar da Trump'ı benzer silahlarla vurmaya çalıştı.
AB motosiklet, kot pantolon ve viski dahil birçok ABD sembolü ürüne yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamasını hayata geçirdi. Kısa sürede etkisi çok fazla hissedilmedi AB'nin attığı vergi adımlarının. En etkili maliye politikası olarak bilinen vergi üzerinden iki kutup arasında yaşanan kriz, reel sektörü fazlasıyla etkilemeye başladı.
AB'nin misillemelerine karşılık Trump'ın ne yapacağı merak konusuydu. Daha önceleri de yaptığı gibi tehdidini en etkili medya mecrası sosyal medyadan yaptı ABD Başkanı... AB'nin ABD'li şirketlere uyguladığı vergiler ve engellerin kalkmaması halinde yüzde 20 ek gümrük vergisi getirecekleri tehdidini savurdu. Bunu yapmaması için bugün itibariyle bir engel görünmüyor.
Kuzey Kore ile tarihi bir dönemi başlatan ve hatta bu yüzden Güney Kore ile ortak tatbikatları süresiz askıya alan Trump, başkanlığının ilk döneminde Rusya'yı ana hedefine oturtmuştu.
Öyle görünüyor ki AB'yi daha dişine göre bulan Trump, en etkili silahlardan biri olan vergiyle AB'yi en zayıf noktasından vurmayı amaçlıyor. Britinya'nın ayrılma süreciyle sarsılan ve yeni ayrılıklarla yüzleşmesi muhtemel olan AB'nin mali açıdan zor bir dönemde olduğu konuşuluyor.
Trump'ın vergi çıkışıyla birlikte Avrupalı dev otomobil şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler yaşandı. Trump'ın çıkışları, kapsamlı bir ticaret savaşları döneminin kapılarını ardına kadar açacak gibi duruyor. Aynı şekilde Kanada ve Meksika'ya da bir anlamda ticaret savaşı açan Trump'ın küresel piyasalara etkisini yadsımamak gerekir. Döviz kurlarındaki yükselişte Trump'ın vergi çıkışlarının çok önemli etkisi var.
Trump'ın son çıkışına AB'den gelecek muıhtemel yeni bir vergi hamlesi, işleri daha da içinden çıkılmaz duruma sürükleyebilir. Gelişmelerin, ülkemizin ekonomisine etkilerini de iyi okumak gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.