Hava Durumu

Ukrayna uzlaşısının şifreleri

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2015 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2015 08:35
Geçen haftaki ‘Bilek güreşine mola’ başlıklı yazımda Ukrayna’da bir uzlaşmanın artık kaçınılmaz hale geldiğini dile getirmiştim. Uzun süredir Ukrayna’daki gidişatın ne Batı’nın ne de Rusya’nın işine gelmediğini somut örneklerle ifade etmiştim. Geçen hafta Belarus’ta düzenlenen Batı-Rusya Zirvesi’nden olumlu sonuç çıkmaması tam bir felaket demek olacaktı.
Zirvenin Belarus’ta yapılması da manidar… Pazarlığın, son derece otoriter bir yönetimle yoluna devam eden ve Rusya’nın ‘arka bahçesi’ olduğu herkesçe bilinen Belarus’ta yapılması Moskova açısından psikolojik bir kazanım demek. 
Kremlin yönetimi, bir nevi ‘ayağına kadar çağırdığı’ batılı liderlerle pazarlığı olumlu bir şekilde sonuçlandırdı ve bugün itibariyle hayata geçmesi kararlaştırılan uzlaşmayı ilk açıklayan isim olarak da en büyük rolü -en azından basın karşısında- elde etti.

Ödün vermeden olmaz

Ancak unutulmamalı ki hiçbir uzlaşma, karşılıklı ödün vermeden sağlanamaz! Ekonomik gidişatı artık kırmızı alarm veren Rusya, Batı’yla arası Ukrayna yüzünden açıldıkça daha da sıkıntılı duruma düştüğünü gördü. 
Avrupa Birliği kanadı da kötü bir Rusya’nın etrafına bulaştırdığı kriz emarelerinin kapısına kadar dayandığını nihayet gördü.
Ukrayna üzerinden yürütülen bilek güreşine mola verilmesi kaçınılmaz hale gelmişti. Hem ruble hem Euro’nun uluslararası piyasalardaki itibar kaybı ve petrol fiyatlarında kısa sürede aşağı doğru gerçekleşen hızlı hareketin yanı sıra istihdam alanında peş peşe gidilen daralmalar, artık siyasilerin koltuğunu iyiden iyiye sarsmaya başlamıştı.
Rusya ve AB’nin ekonomik açıdan türbülansa girmesi, hiç kuşku yok ki ülkemiz ekonomisine de ciddi sorunlar yaratıyor. Bursa gibi ihracatçı kentler, Rusya pazarının daralmasıyla zor duruma düştü. İhracatta ilk sırayı Almanya alsa da Rusya’nın önemi de ortada. 
Başta tekstil ve sebze-meyve ihracatçıları olmak üzere ekonominin can damarlarını oluşturan sektörlerin temsilcileri, gerginliğin kendilerine ne denli zarar verdiğini sık sık dile getiriyor.
Özetle Türkiye’nin de önemli bir köşesinde yer aldığı Ukrayna krizinin hiç kimseye bir faydası yok. Her ne kadar dün ülkenin doğusundan gelen yeni şiddet haberleri ateşkesi tehlikeye düşürse de ana aktörler geri adım atmadıkça bölgede daha iyimser rüzgârlar esebilir.

İyi pazarlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.