Hava Durumu

Umutsuz bir yolculuk…

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2015 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2015 08:31
Adaletin kişilere ve ülkelere göre farklı işlemesi nedeniyle ‘var’ ile ‘yok’ ya da ‘aç’ ile ‘tok’ arasındaki uçurum, her geçen gün daha da hesaplanması zor bir görüntüyü gözler önüne seriyor.
Küresel piyasalardan gelen sinyaller pek iç açıcı değil. Sadece döviz piyasalarında değil reel ekonomide de kriz çanları acı acı çalıyor. Hâl böyleyken umuda yolculuk için yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan kitlelerin büyüklüğü korkutucu boyutlara ulaşıyor.
Yanı başımızdaki Suriye’de patlak veren şiddet sarmalının ülkemizin sosyoekonomik yapısına ne gibi zararlar verdiğini görüyoruz. Ayakta kalmaya çalışan Suriyelilerin ülke ekonomisi üzerinde oluşturduğu yükü azaltma noktasında küresel platformların sessiz kaldığı, acı bir gerçek.
Sonu belirsizliklerle dolu tehlikeler yüklü umuda yolculuk güzergâhlarının en önemli odak varış yeri Avrupa… Dolayısıyla geçiş noktası olarak Türkiye, hem kara parçası hem de denizdeki egemenliği noktasında önem arz ediyor.

İSTATİSTİKLER ÇOK KÖTÜ…

Sadece içinde bulunduğumuz ayın başında bir günde Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı’nda yürütülen kurtarma operasyonlarında 941 göçmenin kurtarılması ve 10 göçmenin ise cesedine ulaşılması, her şeyi anlatıyor. Binlerce kişinin özellikle İtalya üzerinde kaçak göçmen olarak Avrupa’yı hedef aldığını belirtmek lazım.
Türkiye de özellikle Ege Denizi hasebiyle, kaçak göçmen geçişi açısından önem taşıyor. Yılbaşından bu yana Ege kıyılarında yaşanan faciaların ardı arkası kesilmiyor. Ne yazık ki bunlara her gün yenileri ekleniyor ve eklenecek de.
Çevremizdeki ülkelerde yaşanan şiddet olayları, ekonomik sıkıntılar ve güvenlik noktasındaki kaygılar nedeniyle Türkiye üzerinden yapılan kaçak geçişler ve faciayla noktalanan girişimleri resmi rakamlarla açıklamak güç… 
Bu noktada Avrupa Birliği’nin sınırları kontrol mekanizması olan Frontex’in açıkladığı son veriler de ürkütücü. Yılbaşından beri Avrupa’ya giden kaçak göçmen sayısı bir önceki yıla oranla üç katı artmış durumda.
Sadece Suriye değil özellikle son dönemde Libya ve Yemen’i karıştıran iç savaş ortamı Avrupa kıyılarına yanaşan kaçak göçmen teknelerine yenilerini ekletiyor. Birleşmiş Milletler gibi küresel ve Avrupa Birliği gibi uluslar üstü yapıların konuyla ilgili yetkililerinin ve organlarının ellerini daha fazla taşın altına koymaları gerekiyor. Aksi takdirde daha büyük insanlık dramlarıyla karşılaşmamız muhtemel…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.