Hava Durumu

Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2018 10:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 10:53

Ramazan ayı, Hicri takvime göre 12 aydan bir tanesidir.

3 ayların ilki Recep, ikincisi Şaban, üçüncüsü ise Ramazan ayıdır. Şevval ayının hilali gözükünce yani 30 gün sonra da Ramazan ayı biter.

Hicri takvim; ay yılına göre esas alınmış 354 gündür, miladi takvim ise 365 gün olup aralarında 11 günlük fark bulunmaktadır. O nedenle dini bayramlar ve aylar her yıl 11 gün öne gelmektedir. Yaklaşık 33 yılda bir aynı güne denk gelmektedir.

Biz Müslümanlar için kutsal olan bu ay içerisinde sağlığı yerinde olan Müslümanların oruç tutmaları farzdır.

Ramazan ayının bir diğer özelliği hepinizin bildiği gibi kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim indirilmiştir. Kuran-ı Kerim'in indirildiği gün ise Kadir gecesi olarak bilinir. Bu gece bin geceden daha hayırlıdır.

Oruç ibadet olup Müslüman alemine farz kılınmıştır.

Ramazan ayının ibadetlerle geçtiği şu güzel günlerde tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Ramazan ayının kutsiyetini "ben; Müslüman'ım" diyen herkes fazlasıyla bilir.

Bu ay yardımlaşmanın en yoğun yaşandığı aylardandır. Yoksulları doyurmak, giydirmek farklı bir ibadettir. İnsanlık duygusunun en hassas olduğu günlerdir bu mübarek günler. Kalplerdeki mühürler kırılır, hoşgörü ve saygı üstün gelir bu ay içinde.

Yeryüzünde kurulu ülkeler içinde Müslüman ülkeler sayısı 63, dünya nüfusunun yüzde 23'ü kısaca 1,5 milyar nüfusa sahiptir.

İslam dini okumayı, düşünmeyi ve öğrenmeyi emreder. İnsanların barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşamalarını emreder.

Düşünmeyi, araştırmayı akıl yolunu öğütler. İslam inancı insanın iç dünyasını, duygu dünyasını zenginleştirir. Kötülüğü ve fenalığı reddeder. Delil ve belgelere dayanarak konuşmayı, doğruyu yanlıştan ayırmayı ister.

Evrene bakmak. Allah'ın eşsiz gücünü görmeye yeter. Allah'ın yaratış gücünü görmek, üzerinde düşünmek insanı bilime yönlendirir.

Kuran-ı Kerimde "Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür." Zumer suresi 9. ayet...

Dünya'da öleceğini bilerek yaşayan tek canlı türü insandır. Bunu bilmek insanların akıl sağlığını bozmaz. Allah insana bu gücü ve iradeyi var edişinde vermiştir.

Ramazan ayında insanlarımız maddi ve manevi anlamda; paylaşmayı, cömertliği, ikramı daha da bir coşkuyla yaşamaktadır.

Ramazan ayı insanlarımız için sadece dini anlamda değil sosyal ve kültürel anlamda da bir güzellik ay'ı haline gelmiştir. Bu güzellikleri yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da yaşamaktadırlar.

Bu günler, insanlarımız ve tüm insanlık için bir dayanışma günüdür.

Herkesin bu özel ve sayılı günlerin dolu dolu yaşamasını dilerim.

Özellikle milletimiz, bu dönemde son derece duyarlı davranmakta ve ihtiyaç sahipleri için karşılık gözetmeden yardımlaşma için adeta birbirleriyle yarıştığını görmekteyiz. Bu yardımlaşma ve dayanışma var olduğu sürece toplumumuzda huzur ve mutluluk var olmaya devam edecektir.

Toplumumuzda vatandaşlarımız sadece bu aylarda değil he zaman ihtiyaç sahiplerine çeşitli yasal yardım kurum ve kuruluşlar aracılığı ile bu yardımları yapmaktadır. Bu nedenle de yaptığımız yardım ve yardımlaşmalarla ne kadar gurur duysak azdır.

Ancak her toplumda olduğu gibi bu güzel duyguları istismar eden, haksız kazanç sağlayan insanlık düşmanlarının var olduğunu da unutmamak gerekir. Bu istismarcılara karşı dikkatli olmakta yarar vardır.

İhtiyaç sahipleri kendilerini belli etmez. Yardımsever vatandaşlarımıza düşen ihtiyaç sahiplerini arayıp, bulup bizzat destek vermek aslında en doğrusu olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda güvenliği bilinen çok sayıda yardım kuruluşları aracılığı ile desteğimiz sürebilir.

Maddi ve manevi zenginliklerimizin bu anlamlı ayda, bu gün ve her zaman gerçek anlamda paylaşılması dileklerimle...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.