Hava Durumu

Sporu yaşam tarzı olarak seçmeliyiz

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2019 13:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2019 13:45

Ülkelerin, toplumların ve özellikle de büyük şehirlerde yaşayan bizlerin en büyük sorunu hareketsizlik...

Hareketsiz yaşam, son yıllarda artarak büyüyor ve sağlığımızı tehdit ediyor. Sağlıklı beslenmek kadar sağlıklı yaşam için spor da olmazlar arasında...

Birçok kişi diyet programlarının tek başına kilo vermeyi sağlayacağı gibi yanlış bir inanca sahip.

Uzmanların hepsi yaşam tarzımızı değiştirmekten bahsediyor ama bunu nasıl yapabileceğimizi birçoğumuz bilmiyoruz.

Yapılan çalışmalar, 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 60'a yakınının hareketsiz yaşam tarzı ile ilgili hastalıklarla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Hareketsiz yaşam sadece ömrü kısaltmakla kalmıyor, aynı zamanda diyabet, yüksek tansiyon, felç, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıklara kapı aralıyor. Stres, anksiyete, azalmış benlik saygısı ve depresyon gibi ağır ruhsal sıkıntılara yol açtığı da biliniyor.

Yaşam tarzımızı değiştirmenin ilk adımı ise karar vermek.

Bir spor salonuna yazıldığında aldığın dersler, oluşturduğun programlar, kurduğun ilişkiler, yaşam tarzını değiştirmeni birebir etkiler.

Peki spor salonuna gitmiyorsak.

Evet, dört mevsimin içinde en çok sevdiğim mevsim olan bahara girmek üzereyiz. Öyleyse ailece bol bol yürüyüşler yapabiliriz. Hatta bu yürüyüşleri bir adım daha ileri taşıyarak kısa koşu mesafeleri belirleyip bunu uygulamaya başlayabiliriz.

Hafta sonlarını piknik adı altında bol bol yürüyüş ve aktivite yapabileceğimiz alanlara da gidebiliriz.

Tüm bunlar sağlıklı bir yaşam için aslında yapmamız gerekenler.

Kıyafetlerinizin içine girememeye başladınız ama hala spor gözünüzü korkutuyorsa gerçeklerle yüzleşmeliyiz. Kendimizi zihinsel olarak forma girmeye hazırlamak için eski fotoğraflarımızı ve eski pantolonlarımızı sık sık görebileceğiniz yerlere yerleştirin. Hedefinize ulaşmak tahmin ettiğiniz kadar zor olmayacak.

Hala spor için bahaneler mi üretiyorsunuz.

Artık ertelemeyin. Spor yapmaya karar verip hala başlamadıysanız harekete geçin. Yapmaktan zevk aldığınız bir spora başlamak sizi motive edecektir.

Spora başlama nedenlerinizi ve hedeflerinizi belirleyin. Yazdıklarınızı karşılaştırarak doğru seçim yapıp yapmadığınızı görebilirsiniz.

Sağlık problemleriniz, vücut yapınız, maddi olanaklarınız, becerileriniz... Saydıklarımızın hepsi spora başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken etkenler.

Sporu hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyorsanız düzenli olarak yapabileceğiniz, günlük rutininize uyabilecek aktiviteleri seçin.

Spora devamlılıkta arkadaş etkisini küçümsemeyin. Siz tam spor salonuna giderken gelen cazip bir davet planlarınızı bir anda değiştirebilir. Sadık bir spor arkadaşı kurtarıcınız olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.