Hava Durumu

11 ilçe niçin 'evet' dedi, 6 ilçe neden 'hayır' dedi?

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2017 04:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2017 04:44

Büyükşehirler bazında 5 büyük kentten evetin çıktığı tek il Bursa olmuştur.
Ancak Büyükşehir sınırlarını oluşturan 17 ilçeden 6'sında 'hayır' çıkmasının nedenleri elbette var.
17 ilçemizin referandum sonuçlarını analiz edince karşımıza şu gerekçeler çıktı.
Osmangazi:
Nüfus oranıyla kentimizin en büyük ilçesi Osmangazi'dir. AK Parti iktidarında yapılan tüm yerel, genel geçimler ile 2010 yılında yapılan referandumu baz aldığımızda tümünü AK Parti'nin kazandığını düşünürsek pazar günkü referandumda yüzde 45.97 'hayır'a karşın yüzde 54.03 'evet' çıkmasının anormal olmadığını görebiliriz.
Yıldırım:
Yıldırım da Osmangazi ilçemiz gibi AK Parti'nin kentimizdeki kalesi konumundadır. Bugüne kadar yapılan tüm yerel ve genel seçimlerle referandumlarda iktidardan yana tavrını koymuştur.
Anayasa değişikliği halkoylamasında da Yıldırım, yüzde 59.22 ile Türkiye ortalamasının çok üzerine sonuçla güçlü evet'in çıktığı ilçe olmuştur.
Nilüfer:
Bursa'da Nilüfer denince iki şey akla geliyor. Birincisi Nilüfer'in dört dönemdir belediye başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Mustafa Bozbey, diğeri ise CHP'dir. Bu iki etkenin hakim olduğu ilçede referandum sonuçları nasıl Osmangazi ve Yıldırım'da 'evet' çıkması sürpriz olmadıysa Nilüfer'de de yüzde 62.69 ile 'hayır' çıkması anormal bir durum olmadığını göstermektedir. Yani Nilüfer bildiğimiz Nilüfer.
Mudanya:
Referandum sürecinde Nilüfer'in ardından 'hayır'ın çıkması muhtemel ilçe olarak Mudanya tahmin ediliyordu, aynen de öyle oldu. Mudanyalı seçmenler yüzde 62.63 oy oranıyla öngörüldüğü gibi 'hayır' dedi
Gemlik:
"Hayır'ın önde çıktığı diğer bir sahil ilçemiz de Gemlik'tir. Gemlik'te AK Partili belediyenin iktidarda olduğu ilçe olmasına rağmen yüzde 54.24 oy oranıyla 'hayır'ın çıkmasının iki nedeni var. Belediye meclisinde ana muhalefeti oluşturan MHP teşkilatının açıkça 'hayır'dan yana oy kullanacakları söyleminin arkasında durmaları diğeri ise, CHP İlçe Teşkilatı'nın mahalle mahalle, sokak sokak gezerek niçin 'hayır' kullanılması gerektiğini halka anlatabilmeyi başarmasıdır.
Kestel:
Kestel ilçesinde de Osmangazi ve Yıldırım gibi bugüne kadar tüm seçimlerde AK Parti birinci olurken aynı durum 2010 yılında ve 16 Nisan referandumunda da değişmedi. Bu ilçemizde de yüzde 54.86 ile 'evet' kazandı.
İznik:
İznik'te de tüm sandıklar açılıncaya kadar evet ve hayırın başabaş gittiği ilçede ortaya çıkan neticenin Türkiye geneliyle aynı olması ilginçti. Yüzde 48.52 'hayır'a karşılık yüzde 51.48 'evet' çıkmıştır.

Gürsu:
Bu ilçemiz de AK Parti'nin oy deposu diyebileceğimiz sonuçları çıkarıyor. Pazar günkü referandumda da diğer seçimlerde olduğu gibi 'evet' oylarıyla adeta tulum çıkardı diyebiliriz. Gürsu, yüzde 67.91 oy oranıyla Büyükorhan ve İnegöl'ün ardından kentimizde en fazla 'evet' oyunun çıktığı üçüncü ilçe oldu.
İnegöl:
Osmangazi, Yıldırım ve Gürsu'da AK Parti için ne ise İnegöl için de aynı olduğunu söyleyebiliriz. AK Parti iktidarıyla bugüne kadar yapılan yerel ve genel seçimler ile son referandumda yüzde 69.66'lık oy yüzdesiyle farkını ortaya koyan ilçelerimizdendir. İnegöl'ün bu üstünlüğünün en önemli gerekçelerinden biri İnegöllü olan AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin faktörüdür.
Yenişehir:
Yenişehir de AK Parti'nin tüm seçimlerde önde çıktığı ilçelerimizden bir tanesidir. Ancak pazar günkü referandum sonuçlarında kıl payı denilebilecek 134 oy farkla 'evet'in önde çıktığı oy oranları, iktidar partisini hiç de memnun etmeyen bir sonuçtur.
Orhangazi:
Hiç şüphe yok ki, AK Parti'nin hayal kırıklığı yaşadığı bir ilçe de Orhangazi olmuştur. AK Partili belediye yönetiminin yanında AK Parti Milletvekili İsmail Aydın'ın da Orhangazili olmasına rağmen yüzde 49.73 'evet' oyuna, yüzde 50.27 ile 'hayır' tercihi yapılmıştır.
Mustafakemalpaşa:
Mustafakemalpaşa da, Orhangazi gibi kıl payı 'hayır' oylarının önde çıktığı ilçemizdir. Karacabey'le sınır komşusu olup aynı kaderi paylaşan Mustafakemalpaşa'da ortaya çıkan sonuç, tarımla geçimini sağlayan bölgelerde hükümet politikalarının seçmeni memnun etmediğini gösteriyor.
Karacabey:
AK Partili belediyenin yönetimindeki Karacabey'de son birkaç güne kadar 'evet'in önde gittiği bilgisi aktarılıyordu. Peki son dakikada ne oldu da Karacabey'de 'hayır' önde çıktı. Yaptığımız araştırmada şu sonuca ulaştık. AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol'un referandumda CHP'nin PKK'nın uzantısı HDP ile beraber olduğunu, AK Parti'nin ise MHP ile 'evet' dediği yönündeki açıklaması hiç de azımsanmayacak tepkiye neden olmuş ve bu durum sonuca yansımış.
Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerinde ise referandum sonuçları yine çok farklı şekilde 'evet' önde çıkmıştır. Hatta yüzde 78.22 'evet' ile Büyükorhan ilçesi kent genelinde birinci olmuştur. Bu dört dağ ilçemizde ortaya çıkan sonucun en önemli gerekçesi Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini almalarıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.