Hava Durumu

ABD sizi çağırıyor, tek istenilen hedefinizin olması

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2017 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 07:44

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezi ABD ekonomisinin kalbinin attığı New York'ta kentimizi temsilen hayata geçirdiği Türk Ticaret Merkezi'nin açılışı için bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'ndeydik.
Aynı tarihlerde düzenlenen Texworld USA Fuarı'nı gezip kentimizden katılım gösteren firmaları ziyaret ettik.
Fuara dair ayrıntıları hafta içinde gazetemizde aktardığımız için detaya girmeyeceğim.

Ama vurgulamak istediğim, dünyanın her ülkesinden katılım olan fuarda dikkatlerden kaçmayan gelişme Çin'in hakimiyetidir.
Bu durum zannediyorum sadece bizim dikkatimizi çekmiş olabilir.
Çünkü ABD her konuda öylesine büyük bir pazar ki sabırlı, dürüst ve de güvenilir olunduğunda ticaret yapmamanız imkansız gibi bir şey.

*New York'ta artık ofisiniz var

BTSO bunun farkına varmış olacak ki, yıllarca ellerinde bavullarla burada ürünlerini pazarlamaya çalışan işadamlarımızın hayallerini gerçeğe dönüştürmüş.
İçerisinde firmaların kendisine ait showroom'ları, ofisleri, sekretaryası, ortak kullanım alanları, hukuki, mali ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra resmi yazışmalarını yapacakları adresleri bulunan bir merkez oluşturulmuş.
Böylece ülkemizin yurtdışı pazarında yılın sadece belli dönemlerdeki fuarlara katılan firmalar, yıl boyunca işlev gösterecek olan Türkiye Ticaret Merkezi aracılığıyla ürünlerini sergileme dolayısıyla da pazar imkanı bulabilecek.
Dünyanın pek çok ülkesinden New York'ta iş yapan firmaların ofis kiralaması çok ciddi maliyetlere dayandığından posta adresi satın alarak müşteri bağlantısı sağlamaya çalışırken BTSO'nun öncülüğünde kurulan bu merkez, firmalarımız adına hem prestij hem de güven kazanmalarını sağlayacaktır.

Buna güç birliği de denilebilir.
Talebe göre artış gösterilecek olan şu an için 14 firmanın faaliyet gösterdiği ticaret merkezini oluşturmak milyon dolarları aşan maliyet gerektiriyor.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın girişimleriyle kurulan merkezin yıllık oluşan maliyetinin yüzde 70'i yani yaklaşık 2.5 milyon doları Ekonomi Bakanlığı'nca karşılanıyor.
Kalan yüzde 30'luk miktarı ise merkezde ofis açan firmalar karşılıyor.
Kısacası ABD'de kendi ürününüzün pazarını oluşturmak mümkün.
Yeter ki bu konuda hedefiniz olsun.

*Bursa-ABD ticari ilişkileri

Bursa'dan ABD'ye ihracat yapan 350 firma bulunuyor.
Kentimizle ABD arasında gerçekleşen ticarete baktığımızda, ihracatımız 2016 yılı itibarıyla 507 milyon dolar.

İthalatımız 283 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.
ABD ülkemizin en önemli beşinci ihraç pazarı konumunda.

*Sırada Moskova ve Londra var

Hükümetin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 75 milyar dolarını Bursa'nın yapmasını istiyoruz diyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, bunu dünyanın belli başlı ülkelerine ticaret merkezleri açarak başaracaklarına inanıyor.
Ülkemizi olduğu kadar Bursa'yı da dünya ticaretinde önemli bir noktaya taşıyacak olan Türkiye Ticaret Merkezleri'nin kurulması bu yüzden önemlidir.
Ticaret merkezlerinin işlevi kadar müşteriye oluşturacağı güven ve de samimiyet dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden olan ABD'de gerçekleştirilen merkez başta Bursamız olmak üzere ülkemiz adına büyük önem taşıyor.

Dolayısıyla kentimizin hedef pazarları arasındaki ABD yılda 20 milyar dolarlık ticaret hacmiyle stratejik bir ülke konumundadır.
ABD gibi dünya pazarlarında söz sahibi pek çok ülkede de Türkiye Ticaret Merkezi kurma çalışmalarını sürdüren BTSO'nun listesinde şimdi de şimdi Moskova ve Londra var.

*Fuarların önemi...

Bence BTSO'nun kentimiz iş dünyasına kazandırdığı en önemli işlerden biride dış ticaret hacmini artırmaya yönelik fuarcılık anlayışıdır.
Adeta Bursa'yı dünya pazarıyla buluşturan BTSO, bugüne kadar 111 yurtdışı fuar organizasyonu düzenlemiş.
Fuar ve iş gezilerine 4 bin 500'ü aşkın Bursa'dan işadamlarını dünyanın pek çok ülkesindeki fuarlara götürerek dış ticaret hacmini artırmayı sağlamış.
Şimdi görüyoruz ki, fuarlar sayesinde kazanılan güven ve cesaretle pek çok firma bağımsız olarak fuarlara katılım gösteriyor.

*Heyette kimler vardı?

Milletvekilleri Efkan Ala, İsmail Aydın, Osman Mestan ve Müfit Aydın, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Bşk. Yardımcıları İsmail Kuş, Cüneyt Şener, yönetim kurulu üyeleri Şükrü Çekmişoğlu, Hasan Çepni, Ahmet Berber, Mustafa Sezgin, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri Serap Sayar, Necla Yeşilbahçe, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, KOSGEB Müdürü Erkan Güngör, BTB Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Gemlik TB Başkanı Özden Çakır, Karacabey TB Başkanı Murad Bertan, MKP TB Başkanı Ali Altın Taş, Karacabey, Yenişehir, MKP, TSO başkanları Naci Güncü, Orhan Torun, İbrahim Dırakman ile 90 kişiden oluşan işadamları heyette yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.