Hava Durumu

Bağımlılık iyileşebilen bir hastalıktır

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2016 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2016 08:05
Son yıllarda toplum arasında sıkça kullanılmaya başlanılan “bağımlılık” kelimesini pek çoğumuz biliyor.
Bağımlılığın değişik enteresan türlerine rastlamak mümkün.
Mesela;
İlişki bağımlılığı, aşk bağımlılığı, internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı, alkol bağımlılığı bunlardan en popüler olanları.
Ancak bunların dışında son on yılda dünyada giderek artan “madde” bağımlılığı ülkemizde de bireysel ve toplumsal önem taşımaya başlamıştır.
Devlet Hastanesi AMATEM Kliniği Psikiyatri Uzmanı Dr. Özyıl Sarıkaya bağımlılığı şöyle tanımlıyor.
“Toplumda genellikle bağımlılığı bir irade sorunu olarak görme eğilimi vardır.Ancak bağımlılık bir iradesizlik değildir. Bağımlılık kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını, davranışlarını, sosyal uyumunu ve işlevselliğini etkileyen bir hastalıktır. Bağımlılıkta maddeyle ilk karşılaşma, deneysel kullanım, kötüye kullanım ve bağımlılık aşamasına ilerleyen çeşitli evreler vardır. Bu nedenle madde bağımlılığının erken tanınması tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır”
Dr.Sarıkaya, ailelerin çocuklarının madde kullandığını anlayabilmesi için dikkat edilecek değişikliklerin şunlar olduğunu söylüyor.
Gözlerde kızarıklık, uyuşukluk hali, konuşmada ve hareketlerde yavaşlama, huzursuzluk, aşırı uyku ya da uykusuzluk hali, davranış değişiklikleri, yalan söyleme eğiliminde artış bireyin madde kullanımının olabileceğine işaret eden belirtiler olarak öne çıkıyormuş.
Bunları aktarmamdaki sebep çevrenizde madde kullanan kişiler varsa bunların tedavisinin Bursa’da yapılabildiği Devlet Hastanesi AMATEM Kliniği’ne gitmelerine yardımcı olmanızdır.
Nitekim madde bağımlılığı sadece kullanan bireyi değil, aileyi, çevreyi ve toplumu etkileyen ciddi bir beyin hastalığıdır.
Unutulmamalı ki bağımlılık;  iyileşebilen bir hastalıktır.

Mudanya’ya Güzel Sanatlar Fakültesi yakışır


CHP Milletvekili Lale Karabıyık, Bursa’da 15 Temmuz sonrası kapatılan okulların durumuyla ilgili bir öneride bulunmuş.
Uludağ Üniversitesi’nin yıllardır bir Güzel Sanatlar Fakültesi binasına ihtiyacı olduğunu dolayısıyla da Mudanya’da kapatılan Özel Nilüfer Anadolu ve Fen Lisesi binasının UÜ’ye devredilip Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmete devam etmesini önermiş.
Umarız öyle olur ama muhalefeti dinleyen kim?

Karacabeyliler toprağınızın değerini bilin


AK Parti milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın ile Osman Mesten geçenlerde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret etmişler.
AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol’un da yer aldığı ziyarette ilçe sorunları ve çözüm yollarına ilişkin konular görüşülmüş. Her geçen gün hızla gelişim gösteren ilçenin bizce bugün için en önemli sorunu İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun geçtiği güzergahın çevresindeki arazileri ucuza kapatmaya çalışan simsarlardan vatandaşın toprağının değerli olduğu anlatılıp korunmasıdır.

Orhangazi’de görev yapmış iki müdüre ihraç


Kanun Hükmünde Kararname’ye göre meslekten ihraç edilen kamu görevlileri arasında Orhangazi’de daha önce görev yapmış eski emniyet müdürlerinden Hüseyin Çiğdem ve Mahir Yücetürk de yer aldı.
Önceki günkü Resmi Gazete’de yayınlanan iki müdürün de ihracı resmiyet kazanmış oldu.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.