Hava Durumu

Beş yılın içine 50 yılı sığdırabilmek

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2014 09:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2014 09:04
Yerel yönetimlerin bu dönem hizmet önceliğini kentsel dönüşüm oluşturuyor.
Zira kentsel dönüşüm siyasetin üzerinde hayati bir mesele...
Dolayısıyla konunun sadece mekansal olarak değil sosyal ve ekonomik boyutu da önemli.
Çünkü kentsel dönüşümü başaran şehirlerde toplumsal desteğin olduğunu görüyoruz.
Kentimizde hiç şüphe yok ki, kentsel dönüşüm dendiğinde akla ilk olarak Yıldırım ilçesi geliyor.
Her ne sebepten olursa olsun göç yoluyla Bursa’ya gelen insanların başını sokacakları ilk yer olarak Yıldırım’ı tercih ediyor.
Bunun pek çok nedenleri var ama en önemlisi yoksulluk...
Birde buna geçmiş yönetimlerin siyasi menfaatleri uğruna bölgeyi kaçak yapıya kurban etmeleriyle, Yıldırım bugünkü haliyle ne şehre ne de köye benzemiştir.
Bu yüzden Bursa’nın kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan ilçesi Yıldırım’dır.
Nitekim dönüşüm artık kaçınılmaz olmuştur...
Beş yılda elli yılık mesafe kat edeceğiz diye bilme cesaretini gösteren Yıldırım Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi İsmail Hakkı Edebali, dün Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde herkesin merak ettiği konuya açıklık getiren sunum yaptı.
Başkanın, kentsel dönüşümü başarmış dünya şehirlerini slayt gösterileriyle Yıldırım’ın beş yıl sonrasını kıyaslarken insan üzerinden verdiği örnekler önemliydi.
“Ruhuyla, bedeniyle, kültürüyle örnek olan bir insanın eğer üzerindeki elbise değerini yansıtmıyorsa olmaz. Yıldırım’da böyle ruhu, bedeni, kültürü olan bir şehir; ama üzerindeki elbisesi yani yapılaşması bu değerini gölgeliyor.”
Bu yüzden de Yıldırım’a en az bir asırlık yeni bir elbise biçmek için kentsel dönüşüm hedefi koyduklarını anlatan başkanın bu sözleri konuyu ne de güzel özetliyor.

Dönüşümde öncelik en çok isteyene…

Yıldırım başarırsa Bursa başaracak, Bursa başarırsa Türkiye başaracak diyen Başkan Edebali, bunun için toplumsal destek istiyor Yıldırımlılar’dan.
Vatandaşın rızasını alabilmek için başkanın kozu maketler olacak.
Şöyle ki;
Dönüşüm yapılacak mahallenin bugünkü mevcut konumu ile yeni konumunu teşhir amaçlı yan yana sergilenecek maketlerle farkı görsel olarak ortaya koyması olacaktır.
Umut ediyorum ki, çağdaş yaşamın tüm gereksinimlerini içinde barındıracak dönüşüm için vatandaşın rızası olumlu yönde olacaktır.
En çok merak edilen diğer bir ayrıntı ise dönüşümün hangi mahalleden başlanacağı konusuna da açıklık getiren Başkan Edebali, yüzde ellinin üzerinde talep gelen ilk dört mahalleden başlanacağını söyledi.
Yıldırım’ın ülkemiz tarihindeki önemi de kentsel dönüşüm strateji planı içinde değerlendirilmiş.
Gelişmiş ülkelerdeki kentsel dönüşüm örneklerinin model alınıp tarihine ve bölge halkına yakışan bir Yıldırım oluşturmak için yola çıkan İsmail Hakkı Edebali’nin yolunun açık olmasıdır temennimiz.
NOT: Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’ne başvurabilirsiniz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.