Hava Durumu

Bursa’nın bu tesise çok acil ihtiyacı var

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2016 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2016 08:35
Bursa, ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu sanayi şehri olmasına rağmen ne yazık ki yıllardır atıklarını bertaraf edebileceği bir tesisi yok.

Çok masum bir istekmiş gibi algılanıyormuş olsa da aslında çok büyük bir eksiklik olduğu bir gerçek. Bu durumda bugüne kadar kentimizdeki sanayi atıklarının ne şekilde bertaraf edildiğini merak ediyor olacağınızı düşünerek aktarmak istiyorum ki işin ciddiyetini sanırım daha iyi kavrayacaksınız.

İrili ufaklı aklınıza gelebilecek her türlü sanayi atıklarının bir kısmı İzmit Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZAYDAŞ Katı Atık Yakma Tesisi’ne gönderiliyor ve burada yakılarak hem bertaraf ediliyor hem de enerji üretimi yapılıyordu.

Son yıllarda burasının kapasitesi yetersiz kalması üzerine sadece kendi ili ve çevresindeki sanayi kuruluşlarının atıklarını alabildiği için Bursa’dan buraya atık gönderilme işi ortadan kalkmıştı.

Hal böyle olunca Büyükşehir Belediyesi’nin vahşi çöp depolama alanlarında yığılmaya başlayan atıklar bir şekilde buradan toprağa sızarak yeraltı sularımıza dolayısıyla tarım alanlarımıza oradan da üretilen ürünler aracılığıyla soframıza kadar gelebiliyordu.

Bu süreçte Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından kentimize hem enerji üretimi hem de katı atık yakma tesisi kurulmak istenmiş ancak bazı çok bilmişlerin karşı çıkması yüzünden bu çok önemli yatırım engellenmişti.

Son birkaç yıldır da Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Çimento Fabrikası belirli oranda sanayi atıklarının bertarafı için anlaşma sağladı.

Böylece Çimento Fabrikası’nın çimento yapımında kullanılan yakma tanklarında sanayi atıklarının bir kısmı yakılmak suretiyle bertaraf edilmeye başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ve kontrolünde gerçekleşen yakma işi Bursa’nın atıklarının tamamına cevap veremiyordu.

Hal böyle olunca her kaybedilen zamanın karşımıza dağ gibi birikmiş sorun olarak çıktığını gören Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Geri Kazanım Bertaraf Tesisi kurma kararı aldı.

Kayapa Mahallesi’ne yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım Bertaraf Tesisi’ne istemezükçüler yine ortaya çıkarak karşı çıkmaya başladılar.

Ama bu kez çabaları tesisin kurulmasını engellemeye yetmeyecek.

Çünkü Bursa’nın bu tesise acilen ihtiyacı var.

‘Sevgi izi’yle kaybolmayacaklar

Yenişehirli engelli vatandaşlar, Sevgi İzi adı verilen dövmeyle artık kaybolmayacaklar.
Zihinsel engelli, Alzheimer ve benzeri rahatsızlıkları bulunan ve kaybolma ihtimalleri yüksek olan kişilere daha çabuk ulaşılmasını sağlayacak olan ‘Sevgi İzi Projesi’ Yenişehir’de de hayata geçirildi.
AK Parti Yenişehir Kadın Kolları’nın organizasyonuyla Yenişehir Engelliler Derneği’ne üye 23 kişiye sevgi izi dövmesi yapıldı.

Umurbey’in tarihine yakışır meydan

Kentimizin gözde turistik yerlerinden olan Umurbey Mahallesi’ne Gemlik Belediyesi’nce meydan düzenlemesi için kamulaştırılan beş binanın yıkımı tamamlandı.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ayrıca tarihi binaların ayağa kaldırılması projesi kapsamında da ilk olarak 18 binanın restore edileceğini, ardından da mahalledeki tüm tarihi binaların röleve, restore ve restütasyon projelerinin hazırlanacağını belirtiyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.