Hava Durumu

Çanakkale’yi görmeden ölmemek...

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2015 07:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 07:31
Çanakkale Kara Savaşları’nda en fazla şehit veren Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği’ni bundan böyle herkesin gidip görmesi için hiçbir engel yok artık.
Dünyanın bir ucu Avustralya, Yeni Zelanda, Afrika, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden gelerek atalarının anıtmezarlarını ziyaret edip dua ettiği Çanakkale’de kentimizin adını taşıyan bir şehitliğimiz oldu.
Aslında vardı da, ne yazık ki bizlere buraya gidip görebilmek ancak bir asır sonra nasip oldu…
Cumartesi günü Bursa’dan yüzlerce kişiyle açılışına gittiğimiz Kireçtepe Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği’ni Çanakkale’deki diğer şehitliklerden ayırt eden çok önemli bir özelliği olduğunu gördük.
Burayı özel kılan ise, şehitliği çevreleyen duvarların içinde kalan alanın termal kameralarla yapılan sismik çalışmalar sonucu mezarlık olduğu tespit edilerek şehitlerimizin naaşlarının burada gömülü olmasıdır.
Yani burası sembolik bir şehitlik değildir.
Dikkatimizi çeken bir diğer ayrıntı da yüz yıl öncesi bu cennet vatanda bizlerin özgürce yaşamamız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin kabirlerine gidecek yolun Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Garnizon Bölge Komutanlığı’nın açmış olmasıdır…
Bölgenin coğrafi konumunun elverişli olmayışından araçla gidilip gelinemeyen yolu olmayan Kireçtepe Bölgesi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından önce yolu açılıp daha sonra mezarların tespit edildiği 10 bin metrekarelik alanın çevre düzenlemesi yapılmasıyla Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği oluşturularak ziyarete açılmıştır.
Ben de bir şehit torunu olarak şu satırları yazarken dahi duygulanıp tüylerimi diken diken eden şehitliğe yüz yıl sonra da olsa dedemin ve şehit düşen silah arkadaşlarının kendi kabirleri başına gidip ruhlarına Fatiha okumak hayatta yaptığım en anlamlı ziyaret olmuştur.
Şimdi bir dileğim daha var.
O da, çocuklarımı buraya götürüp onlara yaratandan sonra var olmamıza vesile olan büyük dedelerinin kabri başında şehit torunu olduklarını gururla anlatmak ve burayı hiç unutmamalarını nasihat etmek olacaktır.
Sizde gurur duyduğunuz kahraman şehit atalarınızı sadece anlamak değil görmek, duymak, hissetmek ve de vefa örneği göstermek adına Çanakkale’ye ölmeden bir kez olsun gidin…
İşte bu yüzden bu imkanı bizlere sunan herkese teşekkürler olsun.

İLÇELERİMİZE GÖRE BURSA ŞEHİTLERİ

Çanakkale savaşlarında değişik cephelerde görev alan ve en fazla şehidi veren Bursa’nın bazı kaynaklara göre 3 bin 700 bazılarına göre de 5 bin civarında şehidi vardır.
Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi kayıtlarına göre Bursa’nın ilçelerine göre şehit sayısı, aşağıda gördüğünüz gibi veriliyor.
Bursa Merkez:711
Orhaneli:674
M. Kemalpaşa:606
İnegöl:432
Karacabey:375
Yenişehir:236
Gemlik:109
Harmancık:90
Nilüfer:60
İznik:42
Keste:41
Mudanya:39
Orhangazi:35
Keles:19
Büyükorhan:10
Gürsu:6
Yıldırım:2
Bu rakamlar tespit edilen sayılar. Bir de akıbetinden bugüne kadar haber alınamayan çok sayıda Bursalı şehit bulunuyor.

EKSİKLER VAR

Belli ki, Çanakkale Kireçtepe Bursa Seyyar Jandarma Taburu  Şehitliği’nin açılışı Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümünde daha da anlam kazanması için yetiştirilmeye çalışılmış.
Nitekim, şehitliğin çevresinde ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebileceği eksiklikler epeyce fazla…
Bu yüzden tuvalet, otopark ve büfe gibi eksiklikler bir an önce tamamlanması gerekir ki, gidenler sürprizle karşılaşmasınlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.