Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale’yi görmeden ölmemek

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2016 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2016 08:45
Bin yıl geçse de Çanakkale geçilmez…
Dünyanın kaderini değiştiren 250 binden fazla Mehmetçiğin kanlarıyla yazdığı kahramanlık destanının 101’inci yılını gururla kutluyoruz.
Dillere destan bu gurur Bursa için daha da bir öneme sahiptir.
Çanakkale Deniz Savaşları olarak bilinse de göğüs göğüse çarpışarak yapılan kara savaşlarında en fazla şehit veren Bursa Seyyar Jandarma Taburu olmuştur.
Bursa ve ilçelerinden oluşturulan taburun tüm askerleri şehit olmuştur.
İşte bu kahraman şehit dedelerimiz, atalarımızın kabirlerinin bulunduğu Kireçtepe bölgesinde, geçtiğimiz yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Garnizon Komutanlığı’nca yapılan çalışmalar sonrası kentimizin adını taşıyan şehitlik oluşturuldu.
Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği adı verilen buranın Çanakkale’deki diğer şehitliklerden ayırt eden çok önemli bir özelliği var.
Geçtiğimiz yıl ziyarete açılan Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği’ni özel kılan ise buranın termal kameralarla yapılan sismik çalışmalar sonucu mezarlık olduğu tespit edilerek şehitlerimizin naaşlarının burada gömülü olmasıdır.
Dolayısıyla burası sembolik ya da anıt şehitlik değildir.
Bir asır öncesi, bu cennet vatanda özgürce yaşamamız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin kabirlerinin bulunduğu yere bir yıl öncesine kadar ulaşım bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle pek de mümkün değildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla önce yolu açılıp daha sonra da 10 bin metrekarelik alanın çevre düzenlemesi yapılmasıyla Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği oluşturulmuş ve geçtiğimiz yıl 24 Nisan’da ziyarete açılmıştı.
Çanakkale savaşlarında en fazla şehit veren Bursa’dan şehit sayısı bazı kaynaklara göre 3 bin 700 bazılarına göre de 5 bin civarındadır.
AS TV’ye konuk olan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas anlattı.
Eceabat’tan Gelibolu Yarımadası’na geçilerek özel araçlarla ulaşılabilen Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği’nin stabilize olan yol güzergahı şimdi daha da genişletilip asfaltlanarak uygun hale getirilmiş.
Tüm imkansızlıklara rağmen verdikleri mücadeleyle dünyada bir devrin kapanıp yenisinin açılmasına vesile olan kahraman şehit atalarımızı sadece yılda bir kere hatırlayıp anmak değil oralara gidip görmek, hissetmek ve de vefa örneği göstermek adına Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği’ni ziyarete gitmeliyiz.

Kültür gezilerine ilgi yoğun

İnegöl Belediyesi, ilçeyi oluşturan 116 mahalledeki herkesin yaşadığı yerleri tanıyıp görmesi için kültür gezileri düzenleme kararı almış.
Ücretsiz olarak düzenlenecek geziler için belediye hizmet masalarında başlayan kayıtlara ilgi bir hayli yoğunmuş.
Tarihi, kültürel ve manevi değerlerin daha yakından görülmesi amaçlanan projenin hayata geçirilmesini sağlayan İnegöl Belediyesi’ni tebrik ediyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.