Hava Durumu

“Celal Bayar Evleri”ne koruma uyarısı yapıldı

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2015 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2015 07:21
Hafta sonu yolum epeydir gitmediğim Gemlik’in Umurbey Mahallesi’ne düştü.
Gitmeyenler için tavsiye ederim.
Yerleşim bölgesinin üst kısmındaki Ay Tepe’ye çıktığınızda ender rastlayabileceğiniz iki farklı manzarayla karşılaşıyorsunuz.
Sırtınızı güneye verip sağ tarafınıza baktığınızda İznik Gölü solunuza baktığınızda ise Gemlik Körfezi’ni göreceksiniz.
Hava da açıksa ender rastlayabileceğiniz panoramik görüntü muhteşem.
Konumuza dönecek olursak, asıl anlatmak istediğim konu, Umurbey’in girişine konulmuş epeyce büyüklükte ve üzerinde DİKKAT! denilerek başlayan yazı şöyle;
“İlçemiz sınırları içerisinde bulunan ve Celal Bayar evleri olarak adlandırılan yapılar kültür ve tabiat varlıklarımızdandır. Söz konusu yapılar için ilgili kurul ve belediyeden gerekli izinlerin alınarak tamir ve tadilat işlerinin yapılması. Aksi takdirde ilgili madde gereğince para ve hapis cezası öngörülmektedir”
Duyurunun altında ise Gemlik Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü ibaresi yer alıyor.
Bilindiği gibi Umurbey 3’üncü Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın doğduğu ve kabrinin bulunduğu yerdir.
Bayar’ın dönemine rastlayan o yıllarda Ziraat Bankası’nca köylülere konut edinme projesi kapsamında 300 civarında hepsi birbirine benzeyen üç ayrı projeden oluşan bahçeli yapılmış evler Umurbey’le özdeşleşmiştir.
Bu sebepten dolayı da Celal Bayar Evleri olarak adlandırılmıştır.
Zaman içinde el değiştiren evlerin yeni sahiplerinin yaptıkları birtakım tadilatlarla tarihi öneme sahip yapıların orijinalliği bozulmaktaydı.
Gemlik Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü, anlaşılan o ki, evlerin korunmasına yönelik yasal prosedüre dayandırarak bu yönde önlem alma girişiminde bulunmuş.
Doğru olanda bu değil mi?
Her ne kadar evlerin mevcut sahipleri olsalar da yapıların tarihi konumu korunmalıdır.
Tescilli olmayan ancak Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca koruma kapsamında olan evlere geç de olsa sahip çıkılmak istenmesi önemli bir gelişmedir.

MODEF’e rekor ziyaretçi

3-7 Kasım’da bu yıl İnegöl’de 34’üncüsü düzenlenen MODEF EXPO 2015 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’na 76 farklı ülkeden 2 bin 179 yabancı firma, ülke genelinden ise 77 ilden 13 bin 133 davetlinin
katıldığı açıklandı.
Türkiye mobilya sektörünün kalbi niteliğindeki fuarla ilgili açıklama yapan MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ ve yönetim kurulu üyeleri fuara gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtmişler.

Parlamenterler Birliği’nden Karacabey ziyareti

Karacabey, hafta sonu Parlamenterler Birliği başkan ve üyelerine ev sahipliği yaptı.
TBMM eski Başkanvekili ve Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan eşliğinde TİGEM’i ziyaret etmişler.
Belediye Başkanı Özkan, ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade ederek Pakdil’e Karacabey Belediyespor forması hediye etmiş.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.