Hava Durumu

Cumalıkızık’a başkan sahip çıktı

Yazının Giriş Tarihi: 29.10.2014 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.10.2014 08:47
Gazetemizin dünkü manşetinde UNESCO’nun dünya mirası kabul ettiği Cumalıkızık’taki tarihimizin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getirmiştik.
 32 yıl önce SİT alanı ilan edilen köyde 307 tarihi eserden bugüne sadece müze, kültür merkezi ve cami dahil 13 evin restorasyonuyla sınırlı kaldığını Cumalıkızık’ta tarihin çökmek üzere olduğuna vurgu yapmıştık.
Çünkü;
Evleri SİT alanı ya da tescil edildiği için çivi çakamadıkları evlerinin yıllardır restore edilecek diye beklerken çökme tehlikesi içinde yaşadıklarını hatta bu şekilde 120 tarihi yapının yok olup gittiğini söylemişlerdi.
Konuya duyarlılık gösteren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, dün bir açıklama gönderdi…
Osmanlı’nın ilk kurduğu şehir, Osmanlı’yı kuran şehir Yıldırım’da böyle bir tarihi mirasa sahip olmanın gururu ve heyecanını taşıdıklarını ifade eden Başkan Edebali, Cumalıkızıklılar’a bir de müjde verdi…
Yaşayan, canlı bir tarih şehrinin eksiklerini kısa sürede gidererek geleceğe taşımak için yeniden planladıkları Cumalıkızık Kentsel Tasarım Projesi’ne son şeklini verip projenin onayı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sunduklarını belirtiyordu.
Projenin onaydan çıkması halinde hemen ihale edilip ilk etapta 70 adet binanın restorasyonuna başlanılacak.
Yıldırım Belediyesi olarak en önemli önceliklerinden birinin Cumalıkızık olduğunu belirtirken Başkan İsmail Hakkı Edebali, konuyu şöyle özetliyordu;
“Kadim medeniyete ait olan ve bugüne kadar ulaşan güçlü bir kültürel ve kırsal mimari örneği Cumalıkızık’ta aslında en büyük pay burada yaşayan vatandaşlarımızındır. Çünkü köylerini korudular. O koruma anlayışı olmasaydı, belki bugün mevcut değerden bahsedemeyecektik. Köylerini, sokaklarını korudukları için bugün bu noktalara gelindi”
Başkanın bu açıklamaları, Cumalıkızık’a verdiği önemi en güzel şekilde anlatıyor.
O halde sabırlı olup gelişmeler beklenmelidir.

Zeytin yok para da yok

Zeytinde bu yıl yaşanan verim düşüklüğü sebebiyle güç durumda kalan üreticiye Marmarabirlik’ten borç erteleme desteği geldi.
Hava şartlarının elverişsiz olması sebebiyle Marmarabirlik’in kooperatiflerinin bulunduğu yedi ayrı bölgede beklenilen oranda zeytin olmadığı için Marmarabirlik Yönetim Kurulu aldığı kararla yaklaşık 10 bin ortağına borç erteleme olanağı sundu.
Borcunu ertelemek isteyen ortakların hiçbir kurumdan evrak toplamasına gerek olmaksızın nüfus cüzdanıyla üyesi oldukları Marmarabirlik kooperatiflerine gitmelerinin yeterli olacağı bildiriliyor.
Ertelemenin 1 yıl süreyle ve yüzde 10 faizle yapılabileceği gibi ertelemeden faydalanacak kooperatif ortaklarının önümüzdeki yıl ilaç ve gübre imkanlarından yararlanamayacağı vurgusuna dikkat edilmelidir.
Bu şu demek oluyor…
2015 yılı zeytin üreticileri için bir hayli zor geçeceğe benziyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.