Hava Durumu

Daha temiz Marmara Denizi için

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2015 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2015 07:49
Başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Marmara Belediyeler Birliği’nce geçtiğimiz hafta önemli bir toplantı yapıldı.
Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğe dikkati çekmek ve kirliliğin önlenmesi amacıyla toplumsal bilinç oluşturulması hedefiyle bu yıl 2’ncisi düzenlenen Marmara Denizi Sempozyumu, Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı.
Birliğimizin kuruluş amacı,1970’li yıllarda, Marmara Denizi’nin kirlendiğini gören birkaç belediye başkanının birlikte çareler aramak, önlemler almak için Marmara Belediyeler Birliği kurulmuş olduğunu hatırlatalım.
Yıllardır bir türlü çözüm bulunamayan Marmara Denizi’nin kirliliğinin önlenebilmesi adına düzenlenen sempozyumda, kirliliğin önlemleri ele alındı.
Marmara Denizi kıyısında oluşan yoğun nüfus, tarım ve sanayi faaliyetleri nedeniyle risk altında olmasına başta kentimizi kirlilik tehdidiyle de karşı karşıya bırakmıştır.
Toplam 9 oturumda, yaklaşık 50 konuşmacının sunum yaptığı sempozyumda Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticileri ile akademisyenler katıldı.
Konuşmasında, “Biz insanlar her ne kadar denizde yaşamıyor olsak da denizle iç içe yaşıyoruz. Her faaliyetimizle denizi etkiliyor, denizdeki hemen her değişiklikten de etkileniyoruz. Özellikle Marmara Denizi gibi bir iç denizden söz ediyorsak, bu etkileşim çok daha fazladır”
diyen Başkan Altepe, bu konuda adımların cesaretle atılması gerektiğine dikkati çekerek, özellikle son 10 yılda çok büyük hamleler yapıldığını vurguladı.
Biz meseleye kentimiz açısından baktığımızda Büyükşehir Belediyesi’nin, Gemlik Körfezi’ni kirlilikten arındıracak olan ve bünyesinde Mudanya, Güzelyalı, Altıntaş, Kurşunlu, Gemsaz, Küçükkumla, Büyükkumla ve Karacaali’de terfi istasyonları bulunan, 81 kilometre yağmursuyu ve kanalizasyon hattı çalışmaları başladı.
Küçükkumla, Gemlik Karsak, Kurşunlu ve Mudanya’ya 4 adet biyolojik arıtma tesisi ve 2 adet derin deniz deşarj sistemi bulunan 140 milyon liralık yatırım 2017 yılında tamamlanmasıyla Körfez’in kurtuluşu olacaktır.

Gemlik’te dinmeyen tepki


Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulları Yerleşkesi’ndeki Hukuk Fakültesi’nin Görükle Kampusu’na taşınmasına ilçede tepkiler her geçen gün artıyor.
Dün mail gönderen Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Gürcan Çakır, Afet Gönülleri Derneği Başkanı Yusuf Yumru, Türkiye Emekliler Derneği Gemlik Şube Başkanı Ömer Şimşek bu yöndeki tepkilerini aktarmışlar.
“Gemlik’teki sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek  üzerimize düşeni yapacağız” diyen dernek yöneticileri ilçe halkının Gemlik’e üniversite kurulması için tek vücut halinde mücadele ettiği gibi Hukuk Fakültesi’nin Gemlik’ten kaldırılmak istenmesine yine tek vücut olarak karşı koyacağını belirtiyorlar.
Hassas konuya, daha da fazla gerilim yaratmadan bir an önce açıklığa kavuşturulması için galiba Vali Münir Karaloğlu’nun el atması gerekecek.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.