Hava Durumu

Demokrasi kazandı

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2017 04:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2017 04:49

Türkiye için asrın oylaması diyebileceğimiz referandumun galibi yüzde 86 katılımla hiç şüphe yok ki, demokrasi olmuştur.
Türkiye, günlerdir parlamenter sistemle mi yoksa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle mi yönetilmesi gerektiği konusunda referandumla yatıp referandumla kalktı.
Sonuç itibarıyla da Türk milleti 94 yıldır kullanılan parlamenter sisteme 'hayır' diyerek değişim ve dönüşüm için evet'ten yana tercihini kullandı.
Hatırlayacaksınız, referandum sürecinde yapılan anketlerde evet ve hayırın at başı olduğu açıklamaları yapılırken nihai neticeyi kararsızların oylarının belirleyebileceği yönündeydi.
Dün çıkan tabloya baktığımızda, kararsızların evet'ten yana oy kullandığı ortaya çıkmıştır.
Türkiye genelinde halkoylamasına 55 milyon 319 bin seçmenin yüzde 86 katılım göstermesi demokrasi açısından seçimin sonucu kadar önemliydi denilebilir.
Nitekim seçmenin yurttaşlık görevini yerine getirmek için adeta sandığa koştuğu halkoylamasının diğer bir kazananın da demokrasi olduğunu gösteriyor.
Ama şunu da vurgulamak gerekir ki, ortaya çıkan bu dikkat çekici sonuçlara göre Türkiye çok keskin bir bölünmenin içine girmiştir.

Sadece Bursa 'evet' dedi

Referandumun sonuçlarına göre, Türkiye'nin beş büyük ilini oluşturan İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya 'hayır' derken Bursa 'evet' dedi.
İktidar partisinin, iktidar olduğu İstanbul, Ankara, Antalya ve Bursa'daki sonuçlar, Bursa'nın yüzde 53.44 oy oranıyla AK Parti'nin en güçlü il olduğunu göstermiştir.
Elbette ki, hem genelde hem de yerelde ve de iki referandumda da sonuçlar karşılaştırıldığında AK Parti'nin hepsinde de Bursa'da birinci parti çıkması bunun bir tesadüf olmadığını da gösteriyor.
Artık iktidar, Bursa'nın kendisi için ne kadar önemli olduğunu beş hatta altı büyükşehrin dünkü referandum sonuçlarına göre düşünmelidir.

Altı ilçeden 'hayır'

Referandum sürecinde Bursa'nın 17 ilçesinden hangilerinde 'hayır' çıkabilir diye sorulduğunda, Nilüfer ve Mudanya deniliyordu.
Sebebi de, ana muhalefet partisi CHP'nin yerelde iktidar olduğu iki ilçe Nilüfer ve Mudanya olmasıdır.
Ancak dünkü sonuçlara göre AK Parti'nin belediye yönetiminin iktidarda olduğu Gemlik, Orhangazi, Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da küçük farklarla da olsa 'hayır' çıkması sürpriz denilebilir.
AK Parti belediye yönetiminin olduğu diğer bir ilçe olan Yenişehir'de ise 134 oy farkıyla 'evet' çıkmıştır.
Bu beş ilçede AK Parti'nin referandumda ortaya çıkan başarısızlığı mutlaka tartışılacaktır.

Cumhurbaşkanı şunu diyebilir mi?

Türkiye'nin bundan sonraki kaderini belirleyecek dünkü referandumun kazananı AK Parti olsa da ortaya çıkan sonuç pek de beklenilen ölçüde memnun etmemiştir.
Nitekim Bursa'nın dışındaki büyükşehirlerde 'hayır' çıkması Türkiye genelindeki sonuçlara yansımıştır.
Böylece 80 milyonluk Türkiye'nin sistem değişikliğine kesin olmamakla birlikte 1 milyon 250 bin farkla 'evet' demesi sonucu acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkan sonucu yeterli bulmayarak parlamenter sistemin devamı yönünde karar alır mı?
Böyle bir şeyin gerçekleşmesi Erdoğan'ın hiç şüphe yok ki, halkın gönlündeki yerini daha da sağlamlaştırır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.