Hava Durumu

Gemlik Zeytin Festivali’nin asıl amacı

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2016 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 07:49
Hiç şüphe yok ki, festivaller yöresel ürün ve markaların tanıtımının yanında kentlerin kültürel ve sosyal yaşamına önemli ölçüde değer katmaktadır.
Bu doğrultudaki festivallerin yıllar yılı sürdürülebildiği gibi bölgenin markasını oluşturduğunu görmekteyiz.
Gemlik Belediyesi de, Kent Konseyi önderliğinde 2. Uluslararası Gemlik Zeytin Festivali’ni 20-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirmenin telaşı içinde.
Üst satırlarda vurgu yaptığımız gibi gerçekten de Gemlik ismiyle özdeşleşmiş “Gemlik Tipi” sofralık zeytin ülkemizde en fazla tercih edilen bir marka haline geldi.
Yetiştiği bölgenin adıyla dünya markası haline gelen bu değerin ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği noktaya çıkarılması, taklitlerinden kaçınılması için coğrafi işaret belgesine tüketicinin dikkatini çekmek, bunları yaparken ilçedeki tüm paydaşlarla birlikte hareket etme gayretine festival denilmiş.
İşin özeti budur.
Bunları yaparken halkın bilgilendirilmesi ve eğlenmesi de düşünülen 2. Uluslararası Gemlik Zeytin Festivali’nin programı dopdolu.
Üç gün sürecek festival programına şöyle bir göz attığımızda;
Kültür derneklerinin yöresel etkinlikleri, yabancı davetlilerin gösterileri, resim, şiir, kompozisyon, fotoğraf sergisi açılışı, festival yürüyüşü, zeytin konulu panel, çocuk oyun şenlikleri Gemlikli genç sesler öne çıkanları.
Festivalin programı içeriğinde dikkatimi çeken güzel bir gelişme ise şu olmuş.
Üç gün sürecek festival coşkusu birkaç noktada değil tüm ilçe geneline yayılmış.

Gemlik zeytinini dünyada marka yapan özelliği

Dünyada isim yapma başarısını gösteren Gemlik tipi sofralık zeytinini diğerlerinden ayırt eden özelliğini Gemlik Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim şöyle anlattı.
“En önemli özelliği Gemlik’in iklimidir. Ayrıca kabuğunun ince, çekirdeğinin küçük ve de elle toplanıyor olmasıdır” derken de şu uyarıyı yapıyor.
Gemlik tipi sofralık zeytini alırken mutlaka üzerinde Gemlik coğrafi logosu olan ürünlerin tercih edilmesini istiyor.

Canan Karatay Hoca’nın gelişi

Prof. Dr. Canan Karatay’ın zeytin ve zeytinyağının önemine ilişkin yapacağı söyleşi için festival kapsamında ilçeye geliyor.
Bu durum bana biraz manidar geldi.
Şöyle ki, Canan Hoca’nın sağlıklı beslenerek zayıflama konusunda önerdiği ürün ve tavsiyeleri AK Partili bazı bakanlar tarafından tepki görüyor.Hatta Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile aralarının bu sebepten açık olduğu Karatay’ın yine AK Partili Gemlik Belediyesi’nin festivaline katılacak olması bakalım ne şekilde yansıyacak.

15 milyon yıllık şehir İnegöl

İnegöl’ün tarihinde ve kültüründeki değerleri tozlu raflardan indirecek Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu sona ererken ilçenin geçmişiyle ilgili önemli bilgilere ulaşılmış.
Üç gün süren sempozyumun değerlendirme oturumunda konuşan Prof. Dr. Cafer Çiftçi, 15 milyon yıl öncesine ait mamut fosilleri ile denizde yaşayan bazı canlıların kabuklarının bulunduğu İnegöl’ün önemli bir coğrafya olduğunu söylemiş.
Gerçekten tarihe not düşülecek çok ilginç bulgular bunlar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.