Hava Durumu

İlçe kongreleri bitti sıra ilde

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2014 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2014 07:43
Kestel dışında AK Parti’nin 15 Kasım’da Yıldırım ile başlayıp 14 Aralık’ta İnegöl’le tamamlanan ilçe kongreleri sürecinin iki husus dışında beklendiği gibi tamamlandığını söyleyebiliriz.
Türkiye’de ileri demokrasi anlayışını getirmekle övünen iktidar partinin kendi içinde bunu uygulamayışının ne kadar doğru yada yanlış olduğunun değerlendirmesini siz yapın.
Demokrasinin, istişare olarak değişime uğradığı AK Parti’nin delege seçimleriyle başlayan tek liste uygulamasının ilçe kongrelerine de tek aday olarak yansımıştır.
Siyaseten ilklere tanık olduğumuz AK Parti ilçe kongrelerindeki tek liste, tek aday dayatılmasına diğer bir açıdan baktığımız da ise uygulamanın parti içinde bir mesele olduğunu düşünürsek farklı yorumlarda yapılabilinir.
Kestel’in dışında tamamlanan 16 ilçe kongresini değerlendirdiğimizde karşımıza Mustafakemalpaşa dışında hoş karşılanmayan bir durumun yaşanmadığını söyleyebiliriz.
Genel merkezin belirlediği başkan adayı isminin dışında ikinci bir liste çıkaran Mustafakemalpaşa, Büyükorhan, Keles ve İznik ilçeleri oldu.
Bunların arasında Büyükorhan dışında üç ilçede partinin önerdiği isimler kazandı.
Büyükorhan’da Osman Koçdemir, seçimi kazanmış olmasına rağmen daha sonra istifa etmiş ve yerine Ahmet Korkmaz’ın ataması yapılmıştı.
Kongrelerde gözlemlediği bir diğer husus ise, tek aday dayatmasının faturasının İl Başkanı Cemalettin Torun’a kesilmek istemesiydi.
Nitekim çift listeli yapılan dört ilçedeki kongrelerde, bazı partililerin hedefinde Torun’un olduğuydu.
Zannediyorum ki, bunun sebebinin AK Parti Genel Merkezi’nin talimatları doğrultusunda kongrelerin öncesi ve sonrasının dizayn edildiği yetirince algılanamamış olması kanısındayım.

Yeni il başkanı kim olacak?

AK Parti’de şimdi bu sorunun cevabı aranıyor.
Pazar günü yapılacak AK Parti Kestel İlçe Kongresi’nin ardından il başkanlığı kongre süreci için geri sayım başlayacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı 10 Ocak’ta yapılacak AK Parti İl Başkanlığı Kongresi için henüz aday ismi zikredilmiyor.
Bu sessizliği geçmiş dönemlerdeki kongrelere bakarak kıyasladığımızda bunun iki nedeninin olabileceğini düşünüyorum.
Birinci, ilçe kongrelerinde başkan adaylarının isimlerinin belirlenmesinde olduğu gibi il başkanlığı içinde genel merkezin tamamen tasarrufunda olmasıdır. İkincisi ve en önemlisiyse, Cemalettin Torun’un görevinin devam edeceği yönünde duruş sergilemesidir…
Şöyle ki, 16 ilçede yapılan kongrelerde Torun’un herkese eşit mesafede dururken disiplinden taviz vermeyen söylemleridir.
Nitekim, Milletvekilliğini düşünen birinin hele ki, genel seçimler arifesinde teşkilata şirin görünmek için kabuk değiştirenlere geçmişte tanık olduğumuz içindir bu tezim. Elbette bu aktardıklarımız mevcut duruma bakarak algıladığımız düşüncelerimizdir. Bu konuda son sözü söyleyecek olan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, olacaktır. Davutoğlu, Cemalettin Torun’un siyasi geçmişinde partisine olan hizmetlerini de değerlendireceğini düşünürsek, neticenin istikrarın devamı yönünde olacağıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.