Hava Durumu

İnsanın insana yapabileceği en büyük yardım...

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2014 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2014 07:56
3-9 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlanır.
Hafta boyunca organ bağışının önemline ilişkin pek çok etkinlikler yapılarak halk bilinçlendirilmeye çalışılır.
Organ bağışı bekleyenlerin sayısının yüksek olduğu ülkemizde bu yıl 2 bin 709 kişi organ bağışında bulunmuş. 28 bin hasta da organ bekliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı, insanın insana yapabileceği en büyük yardımın  organ bağışı olduğunu açıklıyor.
Sağlık Bakanlığı, organ bağışı ile ilgili rakamları ve merak edilenleri on soruyla paylaştı.
İşte merak edilen on soru ve cevapları... 
Her ölümden sonra organlar alınabilir mi?
Her ölümden sonra organ nakli mümkün değil. Evde ya da yolda vefat eden bir kimsenin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane, yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabiliyor.
Dinen bir sakınca var mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlıyor ve organ naklinin caiz olduğunu bildiriyor.
Nereye bağış yapabilirim?
İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, organ nakli yapan merkezler ve aile hekimliklerine başvurulabilir. Organ bağışlamak isteyen kişiler, iki tanık huzurunda belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olabilir.
Organları alınan kişi vücut bütünlüğü bozulmadan teslim edilir mi?
Organları alınan kişinin cenazesi, özenli bir şekilde vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Alınanların yerine protez organ konuluyor.
Nakil yapılabilecek doku ve organlar hangileri?
Böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, incebağırsak, kalp kapağı, kornea, kas dokusu, kıkırdak, kemik, kemik iliği, üst sindirim yolları, üst so-lunum yolu, yüz ve saçlı deri. 
Aile izni gerekiyor mu?
Yasada belirtilen hükümlere uyan kişilerin yaptığı bağış üzerine, etik olması açısından aile rızası da aranıyor. Kişinin bağışta bulunma kararı olmasına rağmen ailenin rıza göstermesi durumunda organlardan vazgeçiliyor.
Bağış için yaş sınırı aranıyor mu?
18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışlayabiliyor.
Organ bağış fikrinden vazgeçilebilir mi?
Organ bağışı kartı sahibi olsanız bile istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak bu fikrinizden vazgeçebilirsiniz.
Bağış yapıldığını, aile bireylerinden gizleyebilir miyim?Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli olmuyor. Ailenin rızası olmadan organlarınız alınamıyor.
Eski kartlar yenilenir mi?
Organ bağışı isim olarak sistemde yer alıyor. Ancak organ bağış kartının da kişinin üzerinde bulunması gerekiyor. Bu nedenle eskiden alınmış organ bağışı kartlarının da yenilenmesi gerekiyor. Yenileme işlemi, İl Sağlık Müdürlükleri aracılığı ile yapılabiliyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.