Hava Durumu

Kaymakamdan itiraf gibi cevap

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2015 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 08:25
Kentimizde hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerimizin başında İnegöl geliyor.
Bilindik önlemlerin yeniden belirlenmesi için hafta içinde Vali Münir Karaloğlu başkanlığında İnegöl’ün hava kalitesi değerlendirme toplantısı yapıldı.
Ortaya çıkan sonuç malum…
İlçede bulunan her iki sanayi bölgesinde de üretim ağırlığının mobilya olması ve buralardan çıkan atıkların ısınmak amacıyla yakılması birinci etken.
Diğeri ise sosyal yardımlaşma adı altında kalorisi düşük kalitesiz bin 750 ton kömürün dar gelirli vatandaşlara dağıtılıp yakılmasına teşvik edilmesidir.
Zaten toplantıda da İnegöl Kaymakamı Ali Akça, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerin ilçe merkezindeki hava kirliliği oranına katkısının olduğunu söylemiş.
Toplantıdan çıkan sonuç ise, sanayi atıklarının yakılmaması için bilgilendirilme yapılıp bu atıkların toplanıp yok edilmesi için sistem kurulması, buna rağmen atıkları yakmaya devam edenlere ağır para cezaları uygulanacak olması.
Ayrıca vakıf aracılığıyla dağıtılan kömürlerin hava kirliliği oluşturup oluşturmadığının kesin olarak belirlenmesi için tahlil ettirilmesi.
Bu konuda nihai kararların alınması için 2 Şubat’ta yapılacak ikinci toplantıda değerlendirilme yapılmak üzere karar alınmış.
Zaman zaman nefes alınmakta güçlük yaşandığı ilçedeki hava kirliliğinin nedeni ve çözümü belli olduğuna göre yapılacak bir şey kalıyor o da herkesin belirlenen kurallara uymasıdır.
Uymayanlara gerekli yaptırımlar yapılmalıdır.
Ama önce yurttaşa örnek olmak ilçeyi yönetenlere düşüyor.

Tuvaletten daha pis
en kirli on eşya…


Geçenlerde okumuştum.
İlgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.
Sağlık, hijyen ve temizlik konularında çalışmalar yapan Hijyen Konseyi, sağlık açısından tehlike arz eden 10 kirli eşyayı açıklamış.
Hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan, hiçbir yere ve makama bağlı olmayan Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluşuyor.
Tüketicileri ve kamuoyunu uyarmayı, bazı noktalara dikkati çekmeyi amaçlayan konsey, 2014 yılında uygulamaya soktuğu “hijyen avcıları”nın tespitleriyle halkın sıklıkla kullandığı, sağlık açısından tehlike arz eden 10 eşyayı kamuoyuyla paylaşmış.
Tuvaletten bile daha pis olarak nitelendirilen, “kirli top 10” şeklinde açıklanan ürünler şöyle:
Teneke kutu içeceklerin dış yüzeyi, hastane ve kamu binaları tırabzanları, el kurutma makineleri, fast food ve çiğköf- tecilerde verilen uzun süre bekletilmiş yeşil sebzeler, otobüs içindeki tutacaklar, havlu, kullanılmayan spor salonlarındaki aletler, kağıt ve madeni paralar, restoran menü kitapçıkları, ortak kullanım alanlarındaki lamba düğmeleri, güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler.
Günlük yaşamımızın her anında bu ürünler kullanılıyor ve hastalık yapıcı mikroorganizma taşıyabiliyor.
Bu eşyalarla ilgili yaptırılan araştırmalar da göz önünde bulundurulduğunda hepimizin dikkatli olması gerekiyor.
Çünkü bu eşya, makine ya da ürünler, yeterince temizlenmediği için pek çok hastalığa davetiye çıkarabiliyorlar.

BBB sosyal tesis zinciri

Bursa’yı oluşturan on merkez ilçenin dışında kalan yedi ilçe geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile aynı statü kapsamına dahil olmuştu.
Yani büyükşehir belediye sınırları, il mülki sınırları olmuştu.
Bu kapsamda büyükşehir belediye sınırlarına dahil olan yedi ilçede öncelikli olarak sosyal yaşamı artıracak çalışmalara öncelik verildiğini görüyoruz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ziyaret ettiği ilçelerde acil yapılması gereken işlerin yanı sıra bölgenin uygun yerlerine cazibe merkezi konseptinde sosyal tesisler yapılması için talimatlar veriyor.
Aynı şekilde daha önce de şehir merkezindekilerin dışında Gemlik Ata Tepe, Mudanya, Kestel ve Gürsu’ya sosyal tesisler açılmış ve işletmeciliği Burfaş tarafından yapılmakta.
Büyükşehir Belediyesi şimdi de sosyal tesis zincirine İnegöl, İznik, Yenişehir, Orhangazi, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’yı da ekleyerek bu ilçelere sosyal tesis yapılması için çalışmalar başlatmış durumda.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.