Hava Durumu

Rakamlarla işte Bursa’nın gücü

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2016 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2016 07:18
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa’nın İlk 250 Büyük Firması Araştırması’nca belirlenen firmaları dün açıkladı.
Toplantının bu yönünden ziyade FETÖ yapılanmasında yönetim kurulundan üç ismin tutuklanmış olmasına ilişkin BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın akıllarda “acaba” şeklindeki sorularına yanıt vereceğini ummuştuk.
Hiç de öyle olmadı.
Daha doğrusu ne biz sorduk ne de Burkay bu konuya değinmeyip Bursa ve ülkemiz iş dünyasına ilişkin bilgiler paylaştı.
Hangi firmanın kaçıncı olduğundan ziyade Burkay’ın açıklamalarının satır aralarından çıkardığım ayrıntıları sizler aktarmak istiyorum.
Türkiye’nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olmayı sürdürürken, hem teknoloji hem de yüksek katma değer tabanlı işlere öncelik vermesi Bursalı firmaların 2015 yılı performansını Türkiye ortalamasının üzerinde çıkarmış.
Bu durumda kentimiz 153 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır.
İki genel seçim, dış piyasada dalgalanma ve de siyasi belirsizliğe rağmen kentimiz iş hacmi 2015 yılı toplam cirosunun yüzde 20,4 artış göstermiş olması Burkay’ın da ifade ettiği gibi Bursa’nın gündeminin Türkiye gündeminin dışında kalıp etkilenmediğini gösteriyor.
Bu önemli gelişme aslında Bursa’nın ülkemiz ekonomisi anlamında gücünü ortaya koymaktadır.
Bursa iş dünyasının beklentisi olarak Burkay’ın şu sözlerini özellikle aktarmak istiyorum.
Türkiye genelinde ihracatta ikinci, katma değerde ve de istihdamda üçüncü olan Bursa’nın büyüme hızı sanayi tesisi anlamında diğer illerin çok gerisinde kalmış.
Nitekim 15 yıldır firmaların büyümesine imkan verilmiyormuş.
Bu yüzden TEKNOSAB’a dayalı sanayiyle büyüyebilmek için bunun bir fırsat olduğunu söyleyen Burkay’a göre aksi takdirde gelecekte Adana gibi sanayiden çekilmek zorunda kalabilirmişiz.
Burkay, büyüme hedefinin sadece BTSO’nun değil tüm kentin hedefi olması gerektiğini savunuyor.

Bursa’nın ihracatı bakın neden artmış


Bursa’yı Türkiye ortalamasında ihracatta ikinci yapan formülün sırrını BTSO Başkanı İbrahim Burkay şöyle açıklıyor.
“Bizim girişimlerimiz, KOSGEB’in de destekleriyle firmalarımızın yurtdışındaki fuarlara katılımlarını sağlıyoruz. Kentimizin önemli firmaları olmalarına rağmen hayatlarında ilk kez yurtdışına çıkan firma sahipleri buralarda kurdukları iş bağlantılarıyla ihracat yapmaya başlamışlardır”
Her şeyin bir ilki olduğu gibi galiba biz bu ilkte de biraz geç kalmışız.

Merak çözüm getirdi


İznik Gölü içinde bulunan kilisenin sualtı müzesine dönüştürülmesi çalışmaları, halk tarafından merak edilmesi üzerine başlamış.
Bundan böyle her ayın birinci ve üçüncü cumartesi günleri saat 14:00’te halka açılarak yapılması planlanan çalışmalar anlatılacakmış. 
UÜ Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, buranın Roma askerlerince gölün kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunu belirtiyor.

Grev çadırı Meclis gibi


Grevdeki Gemlik Gübre Sanayii’ndeki işçilerin ziyaretçileri  bugünlerde politikacılar.
Önce CHP’li milletvekilleri, ardından AK Partililer, önceki gün de SP’liler ve son olarak dün de MHP’liler destek için işçilerin yanındaydı.
İyi güzel de sonuç var mı?
Ben söyleyeyim yok, reklam var.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.