Hava Durumu

Türkiye-Rusya arasında kalan domates meselesi Karacabey'e uzandı

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2017 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2017 07:15

Türkiye ile Rusya arasında kalan domates meselesinin ucu Karacabey'e kadar uzanmış durumda.
Nisan ayının zam şampiyonu olarak adeta altınla yarışır hale gelen ve kilosu 10 liraya yükselen ve ülkemizde yetiştirilen salçalık domatesin yüzde 40'ının üretildiği en önemli merkezlerden biri de Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizdir.
Domatesin fiyatının anormal yükselişinin sebebi olarak rekolte düşüklüğü gösterilirken Rusya'ya yapılacak domates ihracatının yasaklanması ile üreticinin de domates ekimini azaltması sonucu iç piyasada ürün fiyatının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor.
Meseleye farklı bir bakış açısı getirerek domates fiyatındaki yükselişin üreticiye kesinlikle yansımadığına dikkati çeken Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, artış gösteren fiyatların seralarda yetişen domateslerle sınırlı olduğunu söyledi.
Tarlada domates üreten çiftçiler için değişen bir şey olmadığını ifade eden Erdem, salçalık domatesteki fiyatların üç yıldır 25 kuruş olduğunu hatırlatarak,
"Çiftçiyi üzmek Allah'tan reva mı?" diye de soruyor.
Çiftçinin üretim açısından herhangi bir sorunu olmadığını belirten Başkan Erdem,
"Burada önemli olan fabrikalarının daha fazla ihracat yapmasıdır. Bu noktada fabrikaların dış ticaretine bakan pazarlama birimlerinin daha çok pazar arayışı içine girmesi gerekiyor. Ne kadar çok ihracat yapılırsa bu durum hem çiftçiye hem de sanayiciye fiyat açısından olumlu yansır" diyor.
Burada, domatesteki fiyat artışının geneli değil sadece sera üretimine tavan yaptırdığının altını çizmek gerekiyor.

Plajlar yaza hazırlanıyor ya siz?

Soğuk bir kış sezonunun ardından şu günlerde iyiden iyiye kendini hissettirmeye başlayan hava sıcaklıkları sahil bölgelerimize de hareketlilik getirdi.
115 kilometre deniz sahili 180 kilometre de göl sahili bulunan kentimizde, Büyükşehir Belediyesi Sahiller Dairesi Başkanlığı'nca plajlar yaza hazırlanmaya başlanmış.
Orhangazi Çamlık, Gemlik Kumla, Kumsaz, Gemsaz, Mudanya Merkez, Eşkel, Eğerce, Mesudiye, Karacabey Yeniköy, Malkara ve Kurşunlu halk plajlarında kış aylarında olumsuz hava şartlarından etkilenen sahillerin şu sıralar temizlikleri yapılırken kum eksilmesi oluşan bölgelere kum takviyesi yapılıyor.
Okulların kapanmasıyla açılacak deniz sezonunda tüm plajların eksiksiz olarak hizmete girmesini bekliyoruz.

MHP'den başkanlara eleştiriler

MHP Yenişehir İlçe Başkanı Önder Köse, yaptığı yazılı açıklamasında Yenişehir ve Büyükşehir belediyelerinin çalışmalarını eleştirmiş.
AK Parti iktidarını ilçenin sorunlarına yeteri kadar çözüm üretmediğini, ilçe başkanının Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetleri önünde fotoğraf çektirip kendilerine mal etmeye çalışmaktan başka bir şey yapmadığını söylemiş.
Başkan Önder Köse'nin bir hayli uzun olan açıklamasından özetle hizmetleri muhalefet partisi olarak eleştirmesi normal.
Ancak, açıklamada dikkatimi çeken husus şudur.
İlçede işsizlik had safhadayken AK Parti ilçe yönetiminin sadece kendi partisinden olan kişilere istihdam sağladığı iddiası doğruysa bu kayırmaca dürüstlük ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.